Şantajul continuă: Turcia se pregăteşte să trimită zeci de mii de imigranţi în Grecia

Urmare previzibilă a votului din Parlamentul European care a cerut îngheţarea procesului de aderare al Turciei la UE, şi a consecinţei imediate pe pieţele financiare - căderea lirei turceşti - Ankara pregăteşte noi loturi de refugiaţi pentru Europa
Refugiaţi ajung pe insula elenă Lesbos, 30 octombrie 2015.
Refugiaţi ajung pe insula elenă Lesbos, 30 octombrie 2015. (Captură Foto)

Europa ar putea primit o lovitura dură în condiţiile în care Turcia ar fi început să strângă ambarcaţiuni pentru a trimite 3.000 de imigranţi pe zi în Grecia ca răspuns la votul Uniunii Europene de a suspenda discuţiile de aderare ale Ankarei la blocul european.

Ofiţerii serviciului elen de informaţii au descoperit planurile Turciei, susţinând că autorităţile turce adună pe coasta vestică a ţării mii de şalupe şi bărci cu motor.

Analiştii au declarat că imigranţii sirieni se pregătesc să se îmbarce în acele ambarcaţiuni şi să ajungă pe malurile elene “într-un interval de câteva săptămâni”.

Oficialii serviciului naţional de informaţii estimează că cel puţin 3.000 de imigranţi ilegali ar putea intra în Grecia în fiecare zi pe baza planului Ankarei.

Ei au declarat că planurile sunt susţinute de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan care este prins într-o dispută cu Parlamentul European după ce parlamentarii UE au votat săptămâna trecută pentru suspendarea negocierilor privind aderarea Turciei la bloc.