Vucic, ajutat de Kremlin. FSB-ul lui Putin susţine că "nu a existat" niciun tun sonor împotriva protestatarilor

Serbia a declarat că acuzaţiile protestatarilor potrivit cărora aceştia au fost agresaţi cu un „tun sonor” de către forţele de ordine au fost infirmate de o investigaţie efectuată de ofiţeri de informaţii ruşi, relatează The Moscow Times.
Potrivit preşedintelui sârb Aleksandar Vucic, ofiţerii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au concluzionat că nu au fost utilizate dispozitive sonice pentru a dispersa în mod violent o demonstraţie în masă care a avut loc la Belgrad pe 15 martie.
La protestul cu pricina, considerat cea mai mare manifestaţie anticorupţie din ţară de la prăbuşirea mortală a acoperişului unei gări, anul trecut, au fost prezente între 100.000 şi 300.000 de persoane.
Însă acesta a degenerat în panică după ce un zgomot inexplicabil a declanşat haosul şi a determinat sute de protestatari să fugă.
Participanţii şi activiştii au acuzat guvernul că foloseşte un „tun sonor” sau o altă armă sonică, iar mass-media a publicat fotografii ale unui vehicul de poliţie echipat cu ceea ce părea a fi un dispozitiv acustic cu rază lungă de acţiune LRAD 450XL fabricat în SUA.
Deşi ministrul de Interne, Ivica Dacic, a confirmat că poliţia sârbă deţine un astfel de echipament, acesta a negat că ar fi fost utilizat la protest.
Guvernul sârb a invitat FBI-ul din Statele Unite şi FSB-ul din Rusia să investigheze.
În timp ce FBI nu a comentat solicitarea, semnată de Ministerul de Interne al Serbiei la 18 martie, FSB a răspuns prin trimiterea unei echipe la sfârşitul lunii martie.
Miercuri, într-o conferinţă de presă, Vucic a declarat că raportul FSB arată că a fost o „minciună cu privire la utilizarea unui tun de sunet” şi a ameninţat cu acţiuni în justiţie cu privire la acuzaţiile că ar fi fost folosit unul.
Grupurile societăţii civile sârbe spun că au adunat peste 3.000 de mărturii, în care martorii de la protest au descris un zgomot asemănător unui avion care se prăbuşeşte sau unei maşini care vine din sens opus. Unii au raportat efecte de durată asupra sănătăţii.
Săptămâna trecută, activiştii au depus o petiţie cu peste 500.000 de semnături la biroul ONU din Belgrad, solicitând o anchetă internaţională.
Mişcarea de protest condusă de studenţi a început după prăbuşirea fatală a unui acoperiş în gara Novi Sad la 1 noiembrie 2024, care a ucis 16 persoane. Tragedia, considerată pe scară largă drept un simbol al corupţiei de stat, a declanşat cele mai mari tulburări din Serbia din anii 1990.