Votul pentru arestarea lui Şova s-ar putea relua - Augustin Zegrean

Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat joi dimineaţa că votul pentru ridicarea imunităţii senatorului Dan Şova ar putea fi reluat
Augustin Zegrean (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.04.2015

Preşedintele Curţii Constituţinală a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat joi dimineaţă că votul pentru ridicarea imunităţii senatorului Dan Şova ar putea fi reluat, relatează ziare.com.

Declaraţiile lui Zegrean vin după ce Biroul Permanent al Senatului a adoptat proiectul de hotărâre prin care se constată că în urma votului din 25 martie în cazul Şova nu s-au întrunit condiţiile pentru încuviinţarea arestării preventive a acestuia, documentul fiind trimis miercuri seară la Monitorul Oficial, aşa cum ceruse CCR încă din data de 8 aprilie.

Amintim că, după ce a invalidat votul senatorilor prezenţi la şedinţa în care s-a votat cererea DNA de arestare a lui Dan Şova, invocând Regulamentul Senatului care era contrar Constituţiei (motiv pentru care regulamentul a fost şi schimbat ulterior) şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a refuzat, timp de aproape o lună, să-şi asume hotărârea luată şi să o publice în Monitorul Oficial.

Revenind la Augustin Zegrean, acesta a declarat că dacă se va da o decizie de neconstituţionalitate, votul dat de senatori în 25 martie ar trebui reluat.

"Dacă hotărârea nu e bună, va fi declarată ne-bună, se va relua votul. Adică vor trebui să rejudece cererea", a punctat Zegrean.

Întrebat de jurnalişti dacă ar putea fi vorba de o reinterpretare a votului sau reluarea efectivă a acestuia, Zegrean a răspuns: "Păi altfel cum? Se reia totul de la capăt."

Călin Popescu Tăriceanu a refuzat pe 25 martie aprobarea cererii DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova, deşi majoritatea senatorilor prezenţi la şedinţa în care s-a dat votul pe cererea DNA dăduseră undă verde cererii procurorilor anticorupţie. Dintr-un total de 151 de senatori prezenţi în sală, 79 au votat pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, 67 împotrivă şi 5 s-au abţinut. Conform Constituţiei, "hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră", ceea ce înseamnă că, pentru arestarea lui Şova, erau necesare doar 77 de voturi.

Călin Popescu Tăriceanu a invocat însă, pentru a declina cererea procurorilor DNA, Regulamentul Senatului, care susţinea, contrar prevederilor din Constituţie, că o astfel de hotărâre se adoptă cu votul majorităţii tuturor senatorilor, nu doar a celor prezenţi - adică un număr de 85 de voturi având în vedere că Senatul are 168 de membri.

Sesizată de Consiliul Superior al Magistraturii, de PNL şi de preşedintele Iohannis, CCR a cerut Senatului, pe 8 aprilie, să redacteze o hotărâre ca urmare a votului din Senat din 25 martie iar această hotărâre să se publice în Monitorul Oficial, operaţiune care a durat nu mai puţin de trei săptămâni.

O eventuală reluarea a votului în cazul lui Dan Şova, ar reprezenta o premieră în Parlament.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor