Votul pentru arestarea lui Şova s-ar putea relua - Augustin Zegrean
alte articole
Preşedintele Curţii Constituţinală a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat joi dimineaţă că votul pentru ridicarea imunităţii senatorului Dan Şova ar putea fi reluat, relatează ziare.com.
Declaraţiile lui Zegrean vin după ce Biroul Permanent al Senatului a adoptat proiectul de hotărâre prin care se constată că în urma votului din 25 martie în cazul Şova nu s-au întrunit condiţiile pentru încuviinţarea arestării preventive a acestuia, documentul fiind trimis miercuri seară la Monitorul Oficial, aşa cum ceruse CCR încă din data de 8 aprilie.
Amintim că, după ce a invalidat votul senatorilor prezenţi la şedinţa în care s-a votat cererea DNA de arestare a lui Dan Şova, invocând Regulamentul Senatului care era contrar Constituţiei (motiv pentru care regulamentul a fost şi schimbat ulterior) şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a refuzat, timp de aproape o lună, să-şi asume hotărârea luată şi să o publice în Monitorul Oficial.
Revenind la Augustin Zegrean, acesta a declarat că dacă se va da o decizie de neconstituţionalitate, votul dat de senatori în 25 martie ar trebui reluat.
"Dacă hotărârea nu e bună, va fi declarată ne-bună, se va relua votul. Adică vor trebui să rejudece cererea", a punctat Zegrean.
Întrebat de jurnalişti dacă ar putea fi vorba de o reinterpretare a votului sau reluarea efectivă a acestuia, Zegrean a răspuns: "Păi altfel cum? Se reia totul de la capăt."
Călin Popescu Tăriceanu a refuzat pe 25 martie aprobarea cererii DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova, deşi majoritatea senatorilor prezenţi la şedinţa în care s-a dat votul pe cererea DNA dăduseră undă verde cererii procurorilor anticorupţie. Dintr-un total de 151 de senatori prezenţi în sală, 79 au votat pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, 67 împotrivă şi 5 s-au abţinut. Conform Constituţiei, "hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră", ceea ce înseamnă că, pentru arestarea lui Şova, erau necesare doar 77 de voturi.
Călin Popescu Tăriceanu a invocat însă, pentru a declina cererea procurorilor DNA, Regulamentul Senatului, care susţinea, contrar prevederilor din Constituţie, că o astfel de hotărâre se adoptă cu votul majorităţii tuturor senatorilor, nu doar a celor prezenţi - adică un număr de 85 de voturi având în vedere că Senatul are 168 de membri.
Sesizată de Consiliul Superior al Magistraturii, de PNL şi de preşedintele Iohannis, CCR a cerut Senatului, pe 8 aprilie, să redacteze o hotărâre ca urmare a votului din Senat din 25 martie iar această hotărâre să se publice în Monitorul Oficial, operaţiune care a durat nu mai puţin de trei săptămâni.
O eventuală reluarea a votului în cazul lui Dan Şova, ar reprezenta o premieră în Parlament.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook