Votat în lectură finală: Candidaţii la funcţia de membru în CSM şi CSP din RM vor fi supuşi evaluării integrităţii

Parlamentul Republicii Moldova (parlament.md)
Tatiana Chiriac
10.02.2022

Parlamentul de la Chişinău a adoptat, joi, 10 februarie, în lectură finală măsura extraordinară de evaluare a integrităţii candidaţilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), văzută drept un prim pas de reformă a justiţiei şi curăţare a sistemului de justiţie.

Proiectul de lege are drept scop crearea unei comisii specializate de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţii administrative din cadrul CSM şi CSP care va dispune de independenţă funcţională şi autonomie administrativă.

”Suntem ferm convinşi că procesul de evaluare a candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Consiliului Superior al Procurorilor, precum şi a organelor specializate ale acestor consilii se va desfăşura cu brio şi vom avea, către luna mai a acestui an, componenţa acestor consilii formată din oameni integri şi profesionişti”, a declarat preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate.

Comisia de evaluare va fi constituită din şase membri. Trei dintre ei vor fi numiţi de partenerii de dezvoltare. Ceilalţi vor fi propuşi de către Parlament, fiind respectat principiul de proporţionalitate între majoritate şi opoziţie, reieşind din numărul de mandate obţinute.

Integritatea candidaţilor va fi evaluată în temeiul unor cercetări extinse a activităţii profesionale, a respectării unor standarde de etică şi profesionalism, precum şi a lipsei unor acţiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupţie.

De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averile candidaţilor şi ale persoanelor apropiate lor, provenienţa acestora, precum şi veniturile şi cheltuielile candidaţilor.

Blocul comuniştilor şi socialiştilor a criticat graba cu care guvernarea a avansat acest proiect, părăsind în semn de protest sala de şedinţă.

“Nu putem înţelege lipsa de reacţie şi atitudinea neclară faţă de recomandările Comisiei de la Veneţia. Considerăm că trebuie să îndeplinim recomandările partenerilor şi să găsim consens larg”, a declarat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

Mai mult, în opinia deputatului socialist Vasile Bolea, adoptarea legii menţionate ar fi o încercare de „a subjuga justiţia prin acapararea viitoarei componenţe a CSM şi CSP, o încercare de a da pe mâini străine justiţia din Moldova”.

Potrivit proiectului de lege, amendamentele vor fi aplicate pe o perioadă prestabilită de timp, până la data de 31.12.2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor