Avocatul lui Plahotniuc numit în componenţa CSP de către Academia de Ştiinţe. Maia Sandu: E o sfidare a acţiunilor noastre de curăţare a justiţiei

(csp.md)
Tatiana Chiriac
28.01.2022

„Este o sfidare a intenţiilor noastre de reformare a justiţiei”, a declarat preşedinta Maia Sandu, în contextul deciziei Academiei de Ştiinţe a Moldovei de a-l desemna pe Gheorghe Avornic, fost avocat al lui Vlad Plahotniuc, în funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societăţii civile.

„Eu sunt foarte dezamăgită, nu ştiu ce a fost asta, dar e o sfidare a acţiunilor noastre de curăţare a justiţiei”, a menţionat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiţi oameni lipsiţi de integritate. Mai ales că şi legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societăţii civile să fie cu o "reputaţie ireproşabilă", a subliniat ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco „pe marginea desemnării de către AŞM a unui membru al CSP”.

În situaţia în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă şi, deci, nu poate ocupa funcţia de membru în organele de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii, a adăugat Litvinenco.

Gheorghe Avornic doctor habilitat şi profesor universitar, despre care presa de la Chişinău scrie că este avocatul ex-liderului PDM Vlad Plahotniuc, a fost desemnat la 20 ianuarie, de AŞM în funcţia de membru al CSP din partea societăţii civile.

În prezent, Gheorghe Avornic este preşedintele Senatului Universităţii de Studii Politice Economice Europene „Constantin Stere”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor