Asociaţia Judecătorilor din R. Moldova acuză SIS de încălcarea independenţei puterii judecătoreşti

SIS a sesizat CNA şi Procuratura Generală privind acţiunile magistratului care l-a repus pe Clima în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău.
Protest la Chişinău după invalidarea alegerilor de către instanţele de judecată
Protest la Chişinău după invalidarea alegerilor de către instanţele de judecată (facebook.com/pas)

Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova acuză Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) că ar fi încălcat grav independenţa autorităţii judecătoreşti prin faptul că a sesizat Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Procuratura Generală în privinţa acţiunilor judecătorului care a anulat decretul preşedintei Maia Sandu şi l-a restabilit în funcţia de preşedinte la Curtea de Apel Chişinău pe Vladislav Clima.

Asociaţia Judecătorilor constată că, prin informaţia apărută în presă cu titlul ”SIS a sesizat CNA şi PG pe acţiunile judecătorului care l-a restabilit pe Clima în funcţie”, prin care s-a apreciat o hotărâre judecătorească de către o autoritate ce are în competenţa alte atribuţii, s-a produs o încălcare gravă a independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său.

Totodată, Asociaţia Judecătorilor consideră inacceptabile sesizările publice făcute de către o subdiviziune a SIS, întrucât acestea ar aminti de ”Poliţia Politică”. Astfel, tratează ”nota” SIS drept un caz tipic de intervenţie în independenţa puterii judecătoreşti.

În context, Asociaţia Judecătorilor a ţinut să încurajeze corpul de magistraţi ca la înfăptuirea „actului de justiţie să se conducă doar de lege, chiar dacă soluţia ce urmează a fi luată poate fi una nepopulară".

La 28 mai 2021, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, întrucât, în opinia ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale şi ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea acestuia în funcţie. Clima a acţionat-o în judecată pe şefa statului solicitând verificarea legalităţii decretului.

Astfel, la 31 decembrie, magistratul Judecătoriei Râşcani, Alexei Paniş l-a repus în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău pe Clima, anulând decretul Maiei Sandu.

Reprezentanţii Preşedinţiei au declarat că hotărârea este ilegală şi au contestat-o în instanţă ierarhic superioară. Cu toate acestea, la 10 ianuarie, Vladislav Clima a revenit la locul său de muncă.

La 14 ianuarie 2022, Serviciul de Informaţii şi Securitate a sesizat Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Generală pe marginea acţiunilor magistratului Alexei Paniş care ar fi dispus cu caracter executoriu repunerea lui Vladislav Clima în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, deşi reclamantul a cerut doar anularea decretului preşedintelui R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe