Putin la Beijing: Rusia publică o declaraţie în care afirmă că Taiwanul este o parte a Chinei

Vladimir Putin, Xi Jinping în Beijing, 4 februarie 2022 (Getty Images)
A.P.
04.02.2022

Rusia recunoaşte Taiwanul ca parte inalienabilă a Chinei şi respinge independenţa insulei sub orice formă, potrivit unei declaraţii comune ruso-chineze, publicată vineri.

„Partea rusă îşi reafirmă sprijinul pentru principiul O singură China, confirmă că Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei şi se opune oricărei forme de independenţă a Taiwanului”, se arată în declaraţie.

Părţile îşi reiterează, de asemenea, sprijinul reciproc pentru apărarea intereselor lor cheie, inclusiv suveranitatea statului şi integritatea teritorială, precum şi opoziţia faţă de implicarea străină în afacerile lor interne.

Într-o declaraţie comună de proporţii, China a acuzat SUA că a incitat la revolte în Hong Kong şi că a promovat independenţa Taiwanului, în timp ce Rusia a acuzat SUA că destabilizase Ucraina în acelaşi mod.

„Rusia şi China se opun tentativelor forţelor externe de a submina securitatea şi stabilitatea în regiunile lor comune adiacente”, potrivit declaraţiei comune, care are 5.300 de cuvinte, publicată de Kremlin.

Comunicatul susţine că ambele naţiuni „intenţionează să contracareze amestecul forţelor externe în afacerile interne ale ţărilor suverane sub orice pretext, se opun revoluţiilor colorate şi vor spori cooperarea în domeniile menţionate mai sus”.

Regimul comunist chinez a susţinut în declaraţie că lumea nu ar trebui împărţită în genul de blocuri de putere care au definit epoca în care Uniunea Sovietică şi Statele Unite erau cele două superputeri dominante.

În dimineaţa zilei de vineri, preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul comunist Xi Jinping la Beijing înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Putin a lăudat legăturile dintre cele două ţări, numindu-le „fără precedent şi un exemplu de cooperare respectuoasă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor