Fost parlamentar din RM: Toţi deputaţii transfugi din PCRM şi PLDM să fie cercetaţi penal, începând cu anul 2015
alte articole
Fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari susţine că societatea şi jurnalişti independenţi cer ca ancheta penală privind coruperea foştilor deputaţi din Parlamentul R. Moldova să cuprindă toţi transfugii fiind deschis încă un dosar pe uzurparea puterii de stat în anii 2015-2016.
Opinia vicepreşedintelui Platformei DA vine în contextul investigărilor faptelor de îmbogăţire ilicită a 13 foşti deputaţi care în 2015 au părăsit fracţiunea parlamentară a Partidului Comunist şi au aderat la fracţiunea Partidului Democrat în procesul cărora procurorii au efectuat mai multe percheziţii. Astfel, ex-deputaţii Violeta Ivanov a fost plasată în arest preventiv pentru 20 zile, iar Anatolie Zagorodnîi, Vladimir Vitiuc, Sergiu Sîrbu şi Artur Reşetnicov au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.
„Procuratura tace. Poate procurorii au amnezie parţială la evenimentele procurării angro a deputaţilor de către Plahotniuc? Poate să tem să deranjeze pe unii din ei, care demonstrativ îşi manifestă loialitatea faţă de guvernarea actuală?”, scrie acesta pe pagina sa de socializare, amintind procurorilor despre „unele personaje, care au jucat un rol important în haremul lui Plahotniuc în procesul capturării statului şi devalizării Moldovei”, după cum urmează:
„Iurie Leancă. Simplu prim-ministru, achiziţionat de Plahotniuc încă în 2012. A organizat concesionarea Aeroportului şi a pavat tot drumul pentru furtul miliardelor din cele 3 bănci. În 2014 oficial a ieşit din fracţiunea PLDM. Pentru el Plahotniuc a procurat un partid întreg PPEM.
Eugen Carpov. Adjutant a lui Leancă. Procurat de păpuşar în aceeaşi perioadă. A repetat toate acţiunile patronului. La moment este director ANRE cu salariul de 80 mii lei şi cu plăcere merge la volante la Andrei Spânu.
Valeriu Ghileţchi. A fost recrutat de Plahotniuc încă în 2015, dar a rămas în fracţiunea PLDM şi ceva timp 'a dus poşta' unde trebuie. A fost exclus din fracţiunea PLDM în aprilie 2016. După asta a devenit unul din principalii avocaţi ai lui Plahotniuc în raport cu partenerii externi. Ulterior a fost ales vicepreşedinte al Parlamentului. La moment este consilierul deputatului PAS Ion Groza.
Ştefan Creangă. 'Casir' al PLDM în mai multe campanii electorale. Şantajat iniţial de Plahotniuc cu mai multe dosare penale după activitatea lui în Agenţia Achiziţiilor Publice. În 2015 printre primii a sărit în buzunarul coordonatorului. I-a slujit cu zel enorm. Pentru asta a primit sinecura în ANRE, de unde a demisionat nu demult.
Ion Balan. Anume el a fost persoana de contact în decembrie 2015 între transfugii potenţiali din PLDM şi Plahotniuc. Cred că procurorii ar afla multe detalii importante de la el despre 'tranzacţia' deputaţilor. Balan ceva timp a condus grupul deputaţilor 'independenţi' iar mai apoi a aderat oficial la PD. Acest grup a înaintat un ministru-marionetă pentru agricultură şi industria alimentară, care în scurt timp s-a ales cu un dosar penal, nefinalizat până în prezent. În realitate, gruparea lui Balan a protejat schemele cu exportul producţiei agricole, care peste ceva timp le-a preluat Nichiforciuc. În prezent Ion Balan activează bine mersi în agricultură. Nimeni nu are întrebări faţă de el.”
În continuarea celor relatate, fostul parlamentar a expus lista altor foşti deputaţi-transfugi PLDM, care au semnat pentru ca Plahotniuc să devină prim-ministru: Nicolae Juravschi, Naie-Semion Pleşca, Aliona Goţa, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spatari.
„Procesele 'comerciale' ale deputaţilor PLDM au continuat şi în 2017-2018. Borsetca lui Costea funcţiona perfect. Angel Agachi, Simion Grişciuc, Iurie Chiorescu, Eugen Bodarev”, a adăugat Alexandr Slusari, subliniind că dacă în timpul foarte apropiat nu se vor vedea acţiuni concrete din partea procuraturii în privinţa tuturor personajelor menţionate, percepţia societăţii va fi că iarăşi se aplică justiţia selectivă.