Von der Leyen, înainte de vizita la Beijing: Europa trebuie să reducă riscurile în ceea priveşte relaţiile cu China

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Getty Images *)

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că Partidul Comunist Chinez intenţionează să modifice ordinea internaţională pentru a plasa China în centrul acesteia şi a avertizat că este necesar ca Europa să "reducă riscurile" din punct de vedere diplomatic şi economic în ceea ce priveşte relaţiile cu Beijingul.

Înaintea vizitei de săptămâna viitoare în China împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, von der Leyen a făcut o evaluare sobră a politicilor chineze, admiţând că relaţiile cu Beijingul au devenit "mai distante şi mai dificile" în ultimii ani.

Având în vedere dimensiunea economică şi influenţa globală a Chinei, gestionarea acestei relaţii de către Uniunea Europeană va fi un factor determinant pentru prosperitatea economică şi securitatea UE, a spus ea.

Von der Leyen a declarat că Beijingul, al cărui lider Xi Jinping a promis săptămâna trecută legături mai strânse cu omologul rus Vladimir Putin, poartă responsabilitatea de a promova o "pace dreaptă" pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care a necesitat retragerea forţelor ruseşti invadatoare.

"Modul în care China continuă să interacţioneze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru relaţiile UE-China în viitor", a declarat von der Leyen într-un discurs la Bruxelles.

Potrivit acesteia, China devine tot mai represivă acasă şi tot mai agresivă în străinătate, înlocuind o eră a reformei şi deschiderii cu una a securităţii şi controlului, în care companiile din China sunt obligate să sprijine operaţiunile de colectare de informaţii ale statului.

Von der Leyen a declarat că nu este viabilă decuplarea de China, dar că este vital să ne concentrăm pe reducerea riscurilor pe care le prezintă Europa.

Pe frontul diplomatic, acest lucru a însemnat colaborarea cu partenerii pe probleme globale şi consolidarea ordinii şi instituţiilor internaţionale existente, mai degrabă decât a celor rivale chinezeşti.

În acelaşi timp, Europa trebuie să continue dialogul cu China pentru a ridica probleme dificile, dar şi pentru a vedea cum se poate coopera în domenii precum schimbările climatice şi protecţia naturii.

"Acesta este unul dintre motivele pentru care voi vizita Beijingul împreună cu preşedintele Macron", a spus ea.

Din punct de vedere economic, Uniunea Europeană trebuie să "reechilibreze" relaţia şi să îşi reducă dependenţa de China pentru inputuri cheie, cum ar fi litiul şi alte minerale critice.

UE, a declarat von der Leyen, a avut deja o serie de măsuri pentru a contracara repercusiunile economice şi pentru a-şi proteja interesele de securitate, dar blocul ar trebui, de asemenea, să se uite la tehnologia de vârf pe care o împărtăşeşte cu o China în schimbare.

Comisia Europeană, a spus ea, va prezenta în cursul acestui an idei privind măsurile de control al investiţiilor externe în anumite tehnologii sensibile pentru a se asigura că acestea nu sporesc capacităţile militare sau de informaţii ale unui rival sistemic.

Din 2019, Uniunea Europeană a considerat oficial China drept partener, concurent economic şi rival sistemic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe