Voiculescu: Procurorii DNA cer pedeapsă maximă în dosarul ICA

Fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, riscă până la 12 ani de închisoare în cazul în care va fi găsit vinovat în faza de apel a procesului de corupţie privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Dan Voiculescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
23.01.2014

Fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, riscă până la 12 ani de închisoare în cazul în care va fi găsit vinovat în faza de apel a procesului de corupţie privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Voiculescu a fost deja condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi civile. Tribunalul Bucureşti a dispus, pe lângă condamnarea lui Dan Voiculescu şi sechestru pe 15 milioane de lei şi pe imobilul acestuia din Capitală, de pe şoseaua Kiseleff. Instanţa l-a mai obligat pe fondatorul PC să plătească despăgubiri în valoare de 60 de milioane de euro, reprezentând prejudiciul constatat în dosar, împreună cu ceilalţi inculpaţi.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a atacat decizia cu apel.

Procurorii anticorupţie sunt de părere Dan Voiculescu ar trebui pedepsit sever pentru privatizarea frauduloasă a ICA, având în vedere prejudiciul uriaş cauzat statului, de aproximativ 60 de milioane de euro.

"Prin pluralitatea infracţiunilor comise s-a produs o pagubă materială uriaşă bugetului public", au declarat procurorii DNA, potrivit Evz.

Procurorii mai arată că limitele pedepsei în cazul infracţiunii de spălare de bani, pentru care a fost găsit vinovat Dan Voiculescu, sunt între 3 şi 12 ani.

"Trebuie avut în vedere că faptele sunt cu un impact deosebit asupra bugetului public al României. Contribuţia infracţională dovedită în cauză prin probele administrate a fost sub forma autoratului ori complicităţii. Şi numai prin comiterea faptelor în această modalitate a fost atins scopul infracţional, respectiv afectarea bugetului public, afectarea onestei desfăşurări a activităţilor de privatizare şi care sunt incompatibile cu aplicarea unor pedepse în cuantum mediu", au declarat procurorii DNA.

Decizia procurorilor de a cere o pedeapsă mai aspră se plică şi în cazurile celorlalţi acuzaţi din dosarul ICA.

Complicii lui Voiculescu au primit în primă instanţă câte 6 ani de închisoare: fostul director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, fostul vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Jean Cătălin Sandu, fostul preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, Corneliu Popa, fostul şef al Direcţiei Privatizare - Concesionare a ADS, Vlad Nicolae Săvulescu şi fostul membru în Consiliul de Administraţie al ICA, Flavius Pop.

Alţi acuzaţi din dosar, respectiv Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vică Ene şi Alexandru Petre au primit câte 5 ani de închisoare.

"Demersurile inculpaţilor pentru fraudarea ICA au constat în acte infracţionale succesive şi impun o pedeapsă cu executare, dar şi într-un cuantum mai ridicat", le solicită procurorii DNA magistraţilor de la Curţii de Apel Bucureşti.

Fuga de Înalta Curte

Pe parcursul celor 5 ani de la începerea anchetei în dosarul ICA, preşedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu a făcut tot posibilul pentru a fi judecat de către Curtea Supremă, singura instanţă care poate judeca demnitari.

Voiculescu şi-a dat demisia din Parlament de două ori, tertip prin care dosarul său a fost transferat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunalul Bucureşti.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de procurori în decembrie 2008 pentru că s-ar fi folosit de funcţia politică pe care o deţinea, pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare la un preţ cu mult sub cel real. Mai exact, este vorba despre aproape 4 hectare de teren şi unul de construcţii în Băneasa care au fost cumpărate de liderul conservator la un preţ de 75 de ori mai mic. Paguba se ridică la aproape 60 de milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor