Vocea străzii: Aşteptările bucureştenilor pentru noul an

Glasul străzi, interviuri
Glasul străzi, interviuri (Epoch Times România)

Cum a fost pentru români anul care tocmai se încheie şi ce aşteptări au oamenii de la anul viitor? Acestea au fost câteva dintre întrebările pe care reporterii Epoch Times România le-au adresat bucureştenilor, în ultimele zile ale acestui an. Nemulţumirea celor mai mulţi dintre respondenţi s-a îndreptat, în special, asupra problemelor financiare cu care s-au confruntat în anul care tocmai se încheie, dar şi asupra contextului general politic, care i-a dezamăgit pe majoritatea celor intervievaţi.

Cât priveşte aşteptările pentru viitor, o schimbare de mentalitatea, mai multă implicare, responsabilitate şi existenţa unei discipline a muncii sunt doar câteva dintre soluţiile propuse de oameni pentru ca anii următori să fie mai buni decât 2012. Cei mai mulţi dintre bucureştenii intervievaţi s-au arătat însă neputincioşi în a schimba lucrurile şi sunt de părere că anul 2013 nu va aduce schimbări prea mari.

Urmăriţi mai jos câteva dintre părerile oamenilor:

” Pe plan personal, aş vrea ca în 2013 să am mai mult succes şi să am perspective de viitor mai uşoare. Aş vrea ca traiul de zi cu zi să fie mai uşor, cu mai puţine griji financiare, în primul rând. Politica românească mi se pare un subiect care te întristează şi asta pentru că ştirile despre politică sunt, în general, negative. Mi-aş dori ca anul viitor acest lucru să se schimbe, dar eu sunt prea mic ca să schimb ceva”, a mărturisit un tânăr.

”2012 a fost cel mai prost an din toate punctele de vedere. Conducerea, politica... totul a mers prost în acest an. Nicio aşteptare nu am de la anul viitor. Nu văd nicio îmbunătăţire. Mai rău este că nici pentru cei tineri nu văd un viitor prea optimist. Am băiatul în anul patru la Facultatea de Construcţii şi nu cred că îşi va găsi un loc de muncă. Pleacă hoţii vin hoţii!”, a precizat un bucureştean îngrijorat de situaţia în care se află România în acest moment.

”Anul acesta a fost unul mai puţin bun din punct de vedere financiar, în care salariile s-au micşorat faţă de anii precedenţi. Acum nu te mai gândeşti la al treisprezecelea salariu, sau la alte bonusuri şi prime, ci te gândeşti să iei măcar salariile pe care trebuie să le iei şi să nu ai restanţe. În afară de partea financiară, au mai fost probleme în România cu criza politică. Anul politic 2012 a fost unul foarte prost din mai multe puncte de vedere. Unul ar fi referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Eu care cred că nu trebuia să se întâmple asta, poate doar ca să pună pe altcineva care e poate şi mai rău decât Băsescu. Ca toată lumea, sper ca anul viitor să ieşim din criză.”

”Noi suntem prea mici ca să putem face ceva. Toţi sunt la fel, indiferent de partid. E un cerc închis unde este foarte greu ca oamenii de rând să poată face ceva”.

”Ca fiecare cetăţean al României, sper că anul viitor va fi mai bun, deşi, dacă sacul este gol, nu văd cum s-ar putea întâmpla acest lucru. Trebuie să muncim, să fim mai corecţi, să dăm o mână de ajutor ca oameni ai societăţii. Nu ne aşteptăm la mari lucruri bune pentru că, aşa cum spuneam, sacul este gol. Oricât ar vrea partidele, n-au de unde să ne dea. O să fie o mare învălmăşeală pe scena politică în 2013. Duşmănie, ură, neînţelegeri vor exista”.

”Financiar, au fost câteva probleme în 2012 pentru mine. De exemplu, acum de Crăciun, cu lipsa celui de-al treisprezecelea salariu, care era pregătit pentru cadourile de Crăciun. Din punctul ăsta de vedere a fost un disconfort. Nu e uşor nici să pleci din ţară. Oamenii ţin mult la familie, la ţară, în sensul că ţara se identifică cu familia, cu locul în care s-au născut şi nu e foarte uşor să mergi să lucrezi în altă ţară ca să ai un nivel de trai care ţi-ar putea asigura o familie bine hrănită, o educaţie corectă, aşa cum fiecare părinte îşi doreşte pentru copii”.

”Cetăţenii români sunt modeşti. Sunt echilibraţi în ceea ce-şi doresc şi poate că acest echilibru pe care oamenii şi-l doresc ar trebui asigurat sau respectat. Nu cred că echilibrul înseamnă lipsă de competiţie, lipsă de profesionalism. Poate că e nevoie şi de o educaţie a muncii mai serioasă, poate că e nevoie de un soi de ”măturoi” care să facă curăţenie printre mentalităţile acelea care spun că poţi să câştigi bani oricum, că un om cinstit e un om fraier, că un om corect e un om prost sau mai ştiu eu cum cred unii. Din toate acestea pe care vi le-am spus, câte ceva mi-aş dori pentru anul viitor”.

”2012 a fost un an prost. Poate cel cel mai prost din cei 26 pe care-i am. Nu ştiu dacă e din cauză că pe măsură ce îmbătrânesc dau piept din ce în ce mai mult de greutăţile vieţii, cel puţin aşa susţin oamenii mai în vârstă cu care vorbesc, sau pur si simplu situaţia din România se înrăutăţeşte de la un an la altul. Şi nu vorbesc neapărat din punct de vedere material. Sigur, se putea şi mai bine, dar ce mi se pare cel mai grav e că derapajele politice şi sociale se întâlnesc tot mai des. Şi cred că această percepţie o are o bună parte din populaţia acestei ţări.

Pentru anul viitor nu am foarte mari speranţe. Sunt sătul până peste cap de mucuri de ţigară aruncate pe stradă, de câini vagabonzi, de băieţi deştepţi, de impostori, de plagiatori şi pot să continui până la Revelion, dar nu cred că vor dispărea prea curând. Am crezut mult timp că o mână de oameni care-şi fac treaba bine şi corect acolo sunt sunt ei pot face o schimbare. Cât de tare m-am putut înşela!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii