Dodon susţine că îi va retrage cetăţenia lui Băsescu de săptămâna viitoare

Aşa cum declara şi în campania electorală, Dodon a susţinut şi miercuri seară, în cadrul unei emisiuni, că va anula decretul de obţinere a cetăţeniei moldoveneşti de către familia fostului preşedinte român, Traian Băsescu.
Liderul Socialiştilor din R. Moldova, Igor Dodon
Liderul Socialiştilor din R. Moldova, Igor Dodon (shok.md)

După ce Curtea Constituţională a validatcu câteva zile în urmă mandatul lui Igor Dodon la funcţia de preşedinte, a cărui ceremonie de numire va avea loc în 23 decembrie, acesta a făcut deja primele declaraţii în cadrul unei emisiuni la NTV Moldova. Dodon a specificat că printre lucrurile pe care le va face în primele săptămâni după investire, va fi retragerea cetăţeniei fostului preşedinte al României, Traian Băsescu.

„Cred că în săptămâna ce urmează, decretul privind cetăţenia lui Băsescu va fi anulat, întrucât a fost încălcată procedura. Conform procedurii, există diferite avize care în mod normal, ar trebui să fie toate pozitive, dar ele sunt toate negative, deţinem deja această informaţie. Acesta va fi motivul anulării decretului. Dl Băsescu dacă doreşte să obţină cetăţenia moldovenească, să se adreseze din nou, iar cererea lui va fi examinată la fel ca a celorlalţi doritori”, a precizat Dodon.

În contextul alegerilor parlamentare desfăşurate duminică în România, Dodon şi-a exprimat speranţa că următorul premier va fi altul decât Dacian Cioloş. Nemulţumirea lui Dodon faţă de Cioloş a apărut după ce acesta din urmă a vorbit despre existenţa unui plan de unificarea a Moldovei cu România.

„Sper ca în România va fi numit un premier care nu vă spune cum a făcut-o recent Cioloş, declarând că planul de unificare a Moldovei cu România nu trebui depozitat undeva departe în sertar, şi cu regret nu am observat nicio reacţie din partea autorităţilor moldovene. Premierul ţării vecine vorbeşte despre lichidarea statului RM, iar autorităţile de la Chişinău nu reacţionează. Noi vom reacţiona dur”, a adăugat Dodon, menţionând că va face tot posibilul să interzică unioniştii pe teritoriul Moldovei.

Menţionăm că anterior, fostul preşedinte român a menţionat că îl va da în judecată pe Dodon dacă va îndrăzni să-i retragă cetăţenia. "Nu mi-e teamă. O să-l dau în judecată pe Dodon”, a punctat Băsescu.