Siegfried Mureşan: Noile partide nu au avut acces corect la mass-media la alegerile prezidenţiale din Moldova

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a cerut autorităţilor de la Chişinău să modifice legislaţia electorală pentru ca la următoarele alegeri să nu se repete greşelile scrutinului prezidenţial, respectiv finanţarea partidelor, accesul corect la mass media şi posibilitatea diasporei de a vota.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Republica Moldova are nevoie de condiţii mai bune de vot, de finanţare transparentă a partidelor politice şi de acces corect al tuturor candidaţilor la mass-media, le-a transmis deputatul european Siegfried Mureşan parlamentarilor Republicii Moldova care au participat la şedinţa Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova, desfăşurată în seara zilei de 14 decembrie la Parlamentul European din Strasbourg, Franţa.

Potrivit unui comunicat de presă, deputatul european Siegfried Mureşan, care a participat la Misiunea Parlamentului European de observare a alegerilor prezidenţiale din Moldova din octombrie - noiembrie, spune că acestea sunt principalele schimbări de ordin electoral pe care trebuie să le opereze autorităţile de la Chişinău pentru ca la următoarele alegeri să nu se repete greşelile de la alegerile prezidenţiale din acest an.

„Nu este acceptabil ca cetăţenii Republicii Moldova care se află în străinătate să fie lăsaţi să stea la coadă la vot în faţa secţiilor de votare pentru că nu sunt suficiente buletine de vot. Participarea numeroasă la urne a cetăţenilor din diaspora era un lucru previzibil având în vedere că, pentru prima dată în ultimii 15 ani, preşedintele a fost ales prin vot direct. De aceea, pentru că am anticipat acest lucru, înainte de alegeri, la 21 octombrie a.c., am trimis o scrisoare Comisiei Electorale Centrale (CEC) în care ceream să facă public algoritmul de calcul în funcţie de care a stabilit organizarea secţiilor de votare în străinătate, numărul de secţii aferent fiecărei ţări şi locul unde acestea urmau să se deschidă. Mie mi-a fost clar dinainte de alegeri că organizarea secţiilor a fost făcută defectuos, iar acest lucru s-a văzut şi în timpul votului.

Pentru următoarele alegeri din Republica Moldova această situaţie trebuie rezolvată. Aştept clarificarea prin lege a algoritmului după care sunt stabilite secţiile de vot în străinătate. Acest lucru trebuie făcut acum, nu înainte de următoarele alegeri în funcţie de interesul de atunci al politicienilor. Interesul cetăţeanului trebuie pus în prim-plan, iar interesul cetăţeanului este de a putea vota.”

De asemenea, nu este normal ca persoanele fizice să poată dona partidelor până la 200 de salarii medii fără a fi nevoie să justifice sursa banilor. Astfel, finanţarea este netransparentă, iar legislaţia moldovenească în forma actuală tolerează şi încurajează frauda în finanţarea partidelor. De aceea, legea trebuie schimbată şi, apoi, aplicată corespunzător pentru a garanta transparenţa banilor folosiţi în campanie.

“Nu în ultimul rând, trebuie garantat accesul echitabil al candidaţilor la mass-media. Am văzut cum noile partide, care, totuşi, au câştigat încrederea şi sprijinul alegătorilor, au fost clar dezavantajate deoarece nu au beneficiat de acelaşi acces la presă precum partidele vechi, în care oamenii nu mai au încredere. Parlamentul European va monitoriza extrem de atent aceste trei aspecte în perioada următoare şi suntem pregătiţi să acordăm Republicii Moldova toată asistenţă tehnică de care are nevoie pentru a îmbunătăţi cadrul în care au loc alegerile”, a adăugat deputatul european Siegfried Mureşan.

Notabil este faptul că la 15 decembrie, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă a atenţionat că deşi Curtea Constituţională prin decizia sa de validare a scrutinului prezidenţial a stabilit că autorităţile statului atât cele legislative cât şi cele executive şi judecătoreşti nu şi-au făcut datoria, pe de altă parte în timpul dezbaterilor Preşedintele CCM a menţionat că cei care au contestat rezultatele alegerilor, trebuiau să vină cu dovezi şi cu probe care să sprijine încălcările menţionate.

“Altfel spus înţelegem că noi trebuia să facem lucrul CEC, poliţiei, Ministerului Justiţiei, Ministerului de Externe, Serviciului de Securitate şi Informaţii şi altor instituţii ale statului. CCM a mai constatat lacune, neclarităţi şi ambiguităţi ale legislaţiei electorale. Aceste ambiguităţi legislative au permis instituţiilor statului să ne ignore şi să influenţeze în final rezultatele alegerilor. Problemele indicate în hotărârea CCM, cele care au influenţat rezultatele alegerilor din 13 noiembrie 2016, sunt probleme sistemice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe