Experţi: Moldova se construieşte pe modelul chinezesc, în frunte cu o persoană obsedată de putere
alte articole
La şedinţa Parlamentului de săptămâna trecută, deputaţii au votat, în mare grabă şi secret o serie de proiecte legislative, o parte din ele considerate de unii analişti drept dubioase. Mai mult decât atât, o mare parte a deputaţilor au boicotat, din nou, şedinţa Parlamentului pe motiv că nu au reuşit să studieze toate proiectele, şi cu atât mai mult, nu au fost supuse dezbaterilor, astfel că marea de proiecte a fost votată de deputaţii din coaliţia de guvernare şi neafiliaţi.
După şedinţa de vineri, care a durat 12 ore, unii experţi şi-au amintit de alte decizii luate de către guvernarea de la Chişinău în miez de noapte. Chiar şi fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, a menţionat într-un mesaj pe contul său de Facebook despre Guvernul votat şi învestit la miez de noapte, decizii ale Curţii Constituţionale luate în negură, negocieri cu FMI pe întuneric, procuror nocturn, iar mai nou şi „Parlamentul, dacă mai putem să-l numim aşa, adoptă pe bandă rulantă decizii şi legi, tot la miez de noapte”.
„În orice Parlament normal este stânga, este dreapta, unii zic că trebuie de repartizat cheltuielile pe domeniile sociale, alţii mai liberali propun să se investească în economie, aceasta este sensul dezbaterilor bugetare din Parlament”, a comentat expertul economic Victor Ciobanu cele petrecute vineri în Parlament, menţionând că acest lucru nu este specific şi pentru Moldova, întrucât la noi „se votează orice şi la pachet”.
„În această combinaţie aş remarca modul coordonatorului de a băga la pachet chestii, cele cu FMI care trebuiau votate urgent, au votat deschiderea oficiului NATO, un gest pentru partenerii de dezvoltare. La acest pachet esenţial cu care s-a jucat cu partenerii externi, s-au băgat şi alte minuni, inclusiv bugetele. S-a introdus monopol pe cazinouri şi pe o firmă de stat de medicamente, ceea ce îmi pare în genere super grav”, a declarat Ciobanu în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV.
Potrivit analistului, în Moldova se merge deja spre o monopolizare economică. Acesta consideră că până acum statul nostru a ajuns, practic în penultimul stadiu de monopolizare politică, iar acum s-a început monopolizarea unor domenii mari din economie.
La replica moderatorului care a menţionat că Moldova ar fi un fel de Belorusia, Ciobanu a comentat că Moldova s-ar construi, de fapt, „pe modelul chinezesc”. „Avem coordonatorul, căruia îi adăugăm titulatura de general, unicul partid va fi la guvernare, pentru că de la PD înspre dreapta e numai cimitir politic, PCRM, PLDM, PL nu mai există, PPEM nici nu a fost, unica intrigă care a mai rămas, este ce se va întâmpla cu socialiştii”, a adăugat Victor Ciobanu.
Alexandru Slusari, membru al Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, declara că nu a fost deloc uimit de trecerea la „regim de noapte” a Parlamentului, „regim specific stăpânului acestei ţări. Dacă ar fi să vorbim în mod serios, lucrurile stau foarte grav, situaţia este una foarte foarte alarmantă, practic noi deja ne apropiem de un stat autoritar, în frunte cu o persoană cu dereglări mintale, obsedată de putere şi toată populaţia rămasă în ţara este ostatică a acestei persoane”.
La şedinţa de vineri au fost votate câteva legi mai puţin semnificative, dar unele din ele, înaintate de Guvern într-un timp foarte scurt pentru a nu se reuşi analizarea lor de către societatea civilă şi experţi, sunt foarte importante. Slusari consideră că, votate într-un ritm normal, acele legi ar fi stârnit critici dure şi reacţii cu proteste.
Membrul PPPDA s-a referit anume la „desemnarea procurorului general, şi anume de o persoană care deja îşi strânge bunurile din Preşedinţie (Nicolae Timofti – n.r.) neavând nici un drept moral şi juridic să facă acest lucru, reforma pensiei (una din condiţiile FMI – n.r.)”.
Experţii prezenţi la emisiune au ţinut să explice că în timpul ultimelor vizite în Moldova, FMI ar fi venit cu câteva recomandări pentru actuala guvernare de la Chişinău, printre care şi reformarea sistemului de pensii. Atunci FMI ar fi sugerat autorităţilor „că printre soluţiile de rezolvare a crizei sistemului pensionar se numără şi majorarea vârstei de pensionare, dar asta nu înseamnă că această majorarea urmează să fie aplicată imediat, din 2017, fără calcul. Ei au recurs imediat la această soluţie pentru că este cea mai simplă şi nu implică costuri”, a specificat Slusari, adăugând ironic, „bine că nu au ridicat vârstă de pensionare la 90 de ani”.
De menţionat este şi faptul că s-a votat şi trecerea Serviciului de Informare şi Securitate în subordinea Parlamentului, mai exact, şeful SIS va fi numit şi demis de către câţiva deputaţi din Parlament, lucru care până acum era făcut de către şeful statului. Această decizie i-a nemulţumit, cel mai mult pe socialişti, iar experţii punctează că până la numirea lui Dodon în funcţia de şef al statului, la 23 decembrie, totul se va semna de Timofti astfel încât Dodon să nu mai poată modifica nimic, fiind lăsat în acest mod fără pârghii.