În pofida criticilor, Legea care readuce Teleradio-Moldova sub control parlamentar a fost promulgată

Maia Sandu
Maia Sandu (presedinte.md)

Preşedintele Maia Sandu a promulgat legea pentru modificarea Codului Serviciilor media audiovizuale în baza căreia Compania „Teleradio-Moldova” revine sub control parlamentar, fiind revizuite şi modalităţile de constituire a componenţei Consiliului de supraveghere al Companiei dar şi al Consiliului Audiovizualului.

Proiectul de lege mai propune ca mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, al directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” şi a directorilor generali-adjuncţi să înceteze de drept la data intrării în vigoare a modificărilor.

Mai mult, Parlamentul va putea evalua activitatea difuzorului public naţional, dar şi a Consiliului Audiovizualului şi, în cazul în care activitatea acestora va fi nesatisfăcătoare, conducerea acestor instituţii va putea fi demisă.

Trecerea TRM de sub controlul Consiliului Coordonator al Audiovizualului sub cea a Parlamentului a fost criticată de opoziţia de la Chişinău, dar şi de unele ONG-uri de media întrucât s-ar atenta la libertatea presei.

Totodată, CNA a criticat proiectul de modificare a Codului Serviciilor media Audiovizuale, menţionând că excluderea concursului public pentru selectarea directorului general al furnizorului public naţional de servicii media Teleradio-Moldova „contravine tuturor standardelor anticorupţie naţionale şi internaţionale”.

Proiectul de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale a fost adoptat cu votul majorităţii deputaţilor PAS, în şedinţa Parlamentului, din 4 noiembrie.

Până în anul 2019, Compania „Teleradio-Moldova” a fost întotdeauna sub controlul Legislativului.