Expert media: Tehnicile de manipulare utilizate de jurnalişti s-au redus ca număr, dar au devenit mai subtile şi mai şmechere
alte articole
După publicarea de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a mai multor rapoarte de monitorizare a instituţiilor media din Republica Moldova în anul 2021, atât în campania electorală pentru parlamentare, cât şi în afara acesteia, jurnalişti de la mai multe posturi TV şi portaluri online vizate, de rând cu experţi din domeniu, au discutat despre respectarea normelor de etică profesională şi abaterile identificate în informarea cetăţenilor privind subiectele de pe agenda publică.
Discuţiile au avut loc în cadrul Clubului de Presă „Deontologia jurnalistică vs. manipularea din mass-media din Republica Moldova”, organizat de CJI vineri, 16 iulie.
Potrivit expertului media Victor Gotişan, unul dintre autorii mai multor rapoarte de monitorizare ale CJI, în ultima perioadă, unele instituţii media au început să conştientizeze când se fac abateri şi se corectează „din mers”, în timp ce altele „pun sub semnul întrebării observaţiile noastre”.
„Am avut reacţii de la majoritatea celor vizaţi în monitorizări, cu excepţia unora – Kp.md, Accent TV sau NTV Moldova –, şi asta e un indicator că studiile se citesc şi se iau în calcul unele recomandări”, a declarat Gotişan.
O altă observaţie a participanţilor la „Clubul de Presă” ţine de faptul că, atunci când proprietarii unor media sunt la guvernare, managerii acestora nu iau în considerare rapoartele de monitorizare, iar când patronii lor ajung în opoziţie, administratorii devin interesaţi de menţiunile în raport, notează portalul MEDIA AZI.
Potrivit expertului, tehnicile de manipulare utilizate de jurnalişti s-au redus ca număr. „Oricât ar părea de paradoxal, cele mai simple reguli deontologice sunt şi cele mai greu de respectat - amestecul dintre fapte şi opinii, dreptul la replică, etichetările şi generalizările. (...) Tehnicile de manipulare au devenit mai puţine, dar mai subtile, aş spune chiar mai şmechere”, a precizat Victor Gotişan.
Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a trecut în revistă constatările în urma monitorizării a zece posturi TV în campania electorală pentru parlamentare. Potrivit acesteia, majoritatea s-au axat pe mediatizarea acuzaţiilor lansate de concurenţii înscrişi în cursă şi mai puţin pe analiza programelor electorale. „Din păcate, am observat această tendinţă şi la postul public de televiziune care, pe alocuri, a avut o politică editorială similară cu unele posturi de televiziune private care au afiliere politică”, a menţionat Nadine Gogu.
Participând la discuţii, editorul de ştiri de la Jurnal TV, Vitalie Călugăreanu a declarat că rapoartele de monitorizare ale societăţii civile sunt importante inclusiv din perspectiva obţinerii unor surse de finanţare prin granturi şi pentru a afla situaţia concurenţilor.
„Să ştiţi că aceste rapoarte sunt foarte bune şi ar fi mult mai bune dacă s-ar face un efort pe tot spectrul media din Republica Moldova, nu doar 12 posturi de televiziune sau anumite portaluri de ştiri”, a menţionat Călugăreanu.
La rândul său, directoarea de ştiri de la TV8, Mariana Raţă, a vorbit despre fenomenul de autocenzură a jurnaliştilor, când reporterii nu ştiu cum să scrie şi să abordeze anumite subiecte pentru a nu ajunge ţinta criticilor. „Am ajuns, în redacţie, în situaţia în care editorul să se teamă să redacteze unele texte pentru că el nu mai înţelege ce-i corect şi ce nu-i corect”, a susţinut jurnalista.
Totodată, precizăm că reprezentanţii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, iniţial prezenţi la discuţii, au părăsit şedinţa pe parcurs şi nu au mai răspuns apelurilor moderatoarei de a interveni. De cealaltă parte, reprezentanţii televiziunii de stat Teleradio-Moldova nu au dat curs invitaţiei CJI.