Fostul premier japonez Shinzo Abe declară susţinerea pentru Taiwan. China convoacă ambasadorul Japoniei

Shinzo Abe
Shinzo Abe (Captură Foto)

Ministerul de Externe de la Beijing l-a convocat, miercuri seară, pe ambasadorul Japoniei în China pentru o „întâlnire de urgenţă”, după ce fostul premier japonez Shinzo Abe a declarat că nici ţara sa şi nici Statele Unite nu ar putea sta deoparte în cazul în care China ar ataca Taiwanul, transmite Agenţia de ştiri Reuters.

Afirmaţiile lui Abe „au contestat în mod deschis suveranitatea Chinei şi au oferit un sprijin neruşinat forţelor secesioniste din Taiwan”, a susţinut Hua Chunying, de la Ministerul de Externe al regimului comunist. „China se opune cu hotărâre acestui lucru”, se spune în comunicat.

Miercuri, în intervenţia sa la un forum virtual organizat de un think tank taiwanez, Shinzo Abe a spus că o invazie armată a Taiwanului ar reprezenta un pericol grav pentru Japonia.

"O criză taiwaneză este o criză japoneză, fiind astfel o criză şi pentru alianţa dintre Japonia şi SUA. Cei din Beijing, în special preşedintele Xi Jinping, nu ar trebui să fie neclari cu acest aspect", a declarat Abe.

Japonia găzduieşte mai multe baze militare americane, inclusiv una în insula sudică Okinawa, la mică distanţă de Taiwan, care este extrem de importantă pentru sprijin american, în cazul unui atac chinez.

Abe, care a demisionat din funcţia de prim-ministru anul trecut, este şeful celei mai mari facţiuni din cadrul Partidului Liberal Democrat, aflat la guvernare.

Administraţia americană a emis semnale mixte în privinţa respectării independenţei Taiwanului în ultima perioadă, în ciuda unei agresivităţi mari şi constante a regimului comunist chinez faţă de insula autoguvernată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe