Vladimir Socor: Rusia şi Germania cer R. Moldova atribute de suveranitate pentru Transnistria

Vladimir Socor susţine că Guvernul Rusiei a prins R. Moldova într-o situaţie economică foarte proastă şi de aceea încearcă să speculeze oferind acces selectiv pe piaţa Rusiei în schimbul acordării unui statut special Transnistriei din partea Chişinăului.
Vladimir Socor, analist politic (europalibera.org)
Ştefan Sârbu
15.08.2016

Într-un interviu realizat recent de către Europa Liberă, analistul politic de la Fundaţia Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor a menţionat mai multe concluzii despre scopurile şi obiectivele actuale ale Rusiei în raport cu Republica Moldova, concluzii care se desprind din declaraţiile şi întrevederile dlui Rogozin în ultima sa vizită la Chişinău, dar şi la Tiraspol.

“Prima concluzie este aceea că Rusia intenţionează să lucreze - „работать” - un cuvânt cu multe sensuri - să lucreze cu actuala guvernare stăpânită de dl Vladimir Plahotniuc”, având în vedere faptul că la Chişinău “circul s-a terminat”, există “o conducere pe termen lung în Republica Moldova” cu care intenţionează Rusia să discute şi să lucreze.

Vladimir Socor a specificat faptul că “din cauza eşecurilor reformelor, Moldova este constrânsă să se întoarcă pe piaţa Rusiei”. “De aici decurge nevoia politică a Republicii Moldova de a normaliza relaţiile politice cu Rusia - aceasta este a doua concluzie care se desprinde din declaraţiile şi întrevederile lui Rogozin la Chişinău.”

“A treia concluzie este că, speculând această situaţie a Republicii Moldova, Rusia doreşte să condiţioneze normalizarea relaţiilor Moscovei cu Chişinăul de acordarea unui statut special Transnistriei”, a adăugat analistul pentru sursa menţionată.

Socor a făcut referire şi la foaia de parcurs înaintată R. Moldova de către Rusia şi susţinută de către Germania reprezentată de către ministrul de Externe Steinmeier care “poartă două pălării - nu doar pe cea de ministru german, dar şi cea de preşedinte în exerciţiu pentru un an în preşedinţia rotativă a Organizaţii pentru Securitate şi Cooperare în Europa”.

“Printre altele se cere Chişinăului să accepte atribute de suveranitate pentru Transnistria: plăcuţe de înregistrarea automobilelor cu un semn special al Transnistriei, diplome universitare cu ştampila Universităţii de Stat din Tiraspol, prefix telefonic al Transnistriei separat de prefixul telefonic al malului drept şi alte concesii de acest tip. Sunt, de fapt, atribute ale suveranităţii” a mai relatat Vladimir Socor.

„Eu nu ştiu care este atitudinea Guvernului de la Chişinău în această privinţă. Ştiu doar faptul că viceprim-ministrul pentru reintegrare, dl George Bălan, are o atitudine consecventă, demnă şi dârză în această privinţă şi că dânsul sigur nu ar face cedări de bunăvoie. Dar dacă cedări vor avea loc, atunci vom şti că dl Bălan a fost presat de către Guvernul dominat de dl Plahotniuc să facă asemenea concesii.”

Şi analistul Nicolae Negru, îninterviul pentru Ziarul Naţional din luna iulie a.c., se întreba de ce a prins Moscova curaj, de ce vine cu asemenea condiţii acum. “Crede că Republica Moldova a devenit o pradă uşoară după Brexit sau Rogozin cunoaşte „călcâiul vulnerabil” al „coordonatorului executiv” al Alianţei?” S-ar putea să nu fie nici una, nici alta. Pentru Moscova pare să conteze procesul în sine al negocierilor care nu duc nicăieri şi le creează cetăţenilor moldoveni iluzia că Rusia este o ţară normală, că ea dialoghează şi negociază.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor