Vlad Voiculescu, cu tunul pe Bodog: "Nu doar corupţia ucide ci şi prostia şi nepăsarea!"

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

"O studentă este luată de sus şi sute de mame minţite de ditamai ministrul... într-un antimodel de dialog cu cetăţenii, în prezenţa Comisarului European pentru Sănătate", atrage atenţia, pe Facebook, fostul ministru al Sănătăţii, acuzându-l pe Florian Bodog de un comportament de tipul celor ce au făcut obiectul postărilor #metoo.

Potrivit lui Voiculescu, Bodog s-a remarcat prin ţâfnă şi minciună atunci când, în cadrul unei dezbateri cu Comisarul European, o studentă a avut "îndrăzneala" de a-l întreba de ce lista de medicamente esenţiale a fost eliminată din legislaţia românească de anul acesta.

Redăm postarea lui Vlad Voiculescu.

"O studentă este luată de sus şi sute de mame minţite de ditamai ministrul... într-un antimodel de dialog cu cetăţenii, în prezenţa Comisarului European pentru Sănătate.

ÎNTREBAREA STUDENTEI
Bianca Băluţă, studentă la farmacie, are îndrăzneala să spună în cadrul dezbaterii cu Comisarul European şi Ministrul Bodog că #lista#medicamentelor #esenţiale a fost eliminată din legislaţia românească anul acesta. Şi întreabă ce poziţie are Comisia Europeană.

COMISIA PASEAZĂ
Comisarul ştie foarte bine despre problemele pe care România le are cu medicamentele esenţiale de mulţi ani de zile... (cu doar 2 luni în urmă vizionam împreună un extras din filmul "Reţeaua", alături de reprezentanţi ai altor 12 ţări). Cum Comisia nu are însă atribuţii pe această temă, Comisarul aminteşte de Tratatul de la Lisabona şi pasează delicat la ministrul Bodog în a cărui responsabilitate este chestiunea.

ŢÂFNA ŞI MINCIUNA 1
Ministrul începe în forţă, ca un adevărat bărbat de stat: mai întâi o ia de sus pe studentă: "unde aţi citit dumneavoastră că lista medicamentelor esenţiale a fost scoasă din legislaţia europeană?"

Studenta nu întrebase niciodată asta, îi spune aşadar cu calm că nu este vorba despre legislaţie europeană ci despre legislaţie românească, şi anume HG800/2016.

Domnul ministru îi răspunde însă cu aceeaşi superioritate: "Actul la care faceţi dumneavoastră referire se referă la cu totul si cu totul altceva. Hai să stabilim termenii! Asta a fost o poveste care ştim cine a pus-o pe piaţă... io adică ştiu foarte bine cine a pus-o pe piaţă".

*ADEVĂRUL*
Lucrurile stau aşa: actul la care studenta făcea referire se referea, printre altele, exact la asta! În HG 800/2016 a fost reglementat pentru prima dată în legislaţia românească un tratament prioritar pentru #medicamentele#esenţiale.

Extrasul din hotărârea guvernului @Cioloş mai jos.
Hotărârea a fost în întregime abrogată de PSD-ALDE... şi cu ea a dispărut şi orice prioritate dată medicamentelor esenţiale în legislaţia românească.

ŢÂFNA ŞI MINCIUNA 2
Când studenta îi dă un exemplu cât se poate de practic, cel despre care am scris acum câteva săptămâni, al #imunoglobulinor care nu mai sunt distribuite de nimeni, domnul ministru ne spune tuturor că "problema imunoglobulinelor nu are nicio legătură cu medicamentele esenţiale"

*ADEVĂRUL*
Dacă domnul Bodog ar fi citit ceea ce avea să distrugă, în HG800.2016, Art. 6, paragraful (8) este cât se poate de clar, asimilând imunoglobulinele medicamentelor esenţiale, tocmai pentru că ştiam despre problemele întâmpinate de pacienţii care au nevoie de aceste produse în a le găsi.

DELIRUL
Apoi, domnul ministru ne spune dintr-o dată că "problema imunoglobulinelor este o problemă europeană." (sic!)

Apoi recunoaşte: "Cunosc problema imunoglobulinelor, noi am adus pe procedură de nevoi speciale şi este acoperită piaţa".

*ADEVĂRUL*
Nu există în acest moment nicio ţară din Europa care să rămână fără produse din sânge şi plasmă aşa cum s-a întâmplat la noi. Niciuna.

Şi nu, piaţa NU este acoperită, mai multe imunoglobuline încă nu sunt pe piaţă! Ministrul confundă din nou lucrurile.

CONCLUZIA ŞI ULTIMA AROGANŢĂ
Deci totul e bine de fapt... iar singura problemă a domnului Bodog este că sunt oameni răi care au ceva cu dânsul... printre care eu şi studenta farmacistă, căreia domnul ministru îi administrează şi o ultimă lecţie: "se vehiculează tot felul de scenarii din acestea pe... piaţa media mai mult, şi mie-mi pare rău că dumneavoastră ar trebui pur şi simplu să vă adresaţi, dacă doriţi să aveţi un răspuns foarte autorizat, să vă adresaţi unei persoane autorizate, nu să culegeţi informaţii..."

Cu ultimul sfat sunt de acord... ar fi trebuit să pună întrebarea unei persoane autorizate... unei persoane care ştie despre ce vorbeşte, unei persoane căreia îi pasă!

DISTRUSTUL MUNCII ALTORA LASĂ OAMENI FĂRĂ MEDICAMENTE
Pe mine unul, domnul ministru a reuşit să mă uimească ieri din nou. Cu obsesia pe care pare că o are pentru ce scriu eu aici... dar mai ales prin faptul că nici măcar nu a citit ceea ce a distrus! Ori asta... ori ne minte cu neruşinare. Şi într-un caz şi în celălalt se face vinovat. Pentru că nu doar corupţia ucide ci şi prostia şi nepăsarea!" scrie Voiculescu, dând, în continuare şi un extras din HG800/2016 la care a făcut referire studenta.

"La ART. 6, paragraful(5)
Prin excepţie de la prevederile alin. (2)-(4), preţul propus de deţinătorul APP trebuie să fie cel mai mic preţ dintre preţul aprobat în Canamed al medicamentului inovativ al cărui generic este şi media celor mai mici 3 preţuri ale aceluiaşi medicament din lista ţărilor de comparaţie prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. e), pentru medicamentele generice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au denumirea comună internaţională inclusă în lista de #medicamente#esenţiale recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, disponibilă pe pagina de internet a acestei organizaţii; şi
b) au denumirea comună internaţională inclusă în sublista medicamentelor cu procent de compensare 100% din preţul de referinţă/de decontare, cu condiţia ca respectiva denumire comună internaţională să nu se regăsească pe alte subliste de compensare.
Doar câteva rânduri mai jos, la paragraful(8), scrie aşa:
În cazul medicamentelor derivate din sânge uman şi plasmă umană şi al medicamentelor imunologice (#imunoglobulinele sunt incluse în această categorie) a căror denumire comună internaţională este inclusă în lista de medicamente esenţiale recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, disponibilă pe pagina de internet a acestei organizaţii, preţul propus de deţinătorul APP trebuie să fie mai mic sau egal cu media celor mai mici 3 preţuri ale aceluiaşi medicament din lista ţărilor de comparaţie prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. e).

Aici întregul document: http://www.monitoruljuridic.ro/…/hot-r-re-nr-800-din-26-oct…