Vlad Alexandrescu: Oana Florea nu este numită legal în fruntea comisiei pentru alegerile din 2009
alte articole
Oana Florea, deputata PSD care cere asiduu puteri sporite pentru membrii comisiilor parlamentare de anchetă, astfel încât aceştia să poată face, eventual, şi percheziţii, nu este valid învestită în funcţia de preşedinte al comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, atrage atenţia senatorul USR Vlad Alexandrescu. De asemenea, senatorul mai transmite că USR va cere, prin grupurile sale parlamentare, ca funcţionarea Comisiei de anchetă să reintre în legalitate.
Postarea lui Vlad Alexandrescu vine în contextul în care, nemulţumită că şefa DNA nu s-a prezentat în faţa comisiei vizând alegerile din 2009, deputata PSD Oana Florea a anunţat că va cere schimbarea legislaţiei astfel încât parlamentarii să aibă puteri mult mai mari. Florea a dat ca exemplu Franţa, unde, susţine ea, pe timpul funcţionării comisiilor, parlamentarii acţionează că judecători de instrucţie şi pot face inclusiv percheziţii.
"Scriam acum ceva vreme despre reveriile doamnei Oana Florea, deputat PSD, cu privire la „modelul francez” al comisiilor de anchetă parlamentară şi la puterile extinse pe care le dorea, în dispreţul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.
Din păcate, înainte de a cere orice astfel de prerogative, doamna Florea are de rezolvat nişte probleme mai simple şi mai presante, cum ar fi numirea sa neregulamentară în funcţia de preşedinte al unei comisii de anchetă parlamentară", atrage atenţia Vlad Alexandrescu pe pagina sa de Facebook.
Senatorul USR susţine că, în data de 5 iulie 2017, Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au luat act de demisia lui Mihai Fifor din funcţia de Preşedinte al Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi a Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. Ulterior, liderul Grupului parlamentar PSD, Ioan Munteanu, i-a anunţat pe parlamentari că Oana Florea va ocupa funcţia de Preşedinte al respectivei Comisii speciale de anchetă, în locul domnului Fifor.
"Dar doamna Florea nu poate deveni preşedinte în sens juridic decât printr-un act juridic. Şi acest act juridic prin care doamna Florea devine preşedinte al Comisiei comune de anchetă nu poate fi altceva decât un act de modificare a actului juridic iniţial, anume Hotărârea Parlamentului nr. 38/2017.
O simplă informare din partea unui lider de grup parlamentar într-o şedinţă a Birourilor reunite a celor două Camere nu poate modifica voinţa exprimată prin vot a Plenului reunit al celor două Camere.
Or, dacă doamna Florea nu este valid învestită în funcţia de preşedinte al comisiei de anchetă, cam care credeţi că este valoarea juridică a actelor semnate de domnia sa? USR va cere, prin grupurile sale parlamentare, ca funcţionarea Comisiei de anchetă să reintre în legalitate", concluzionează Vlad Alexandrescu.