Toader, înţepături pentru Lazăr: "Unii când deţin o funcţie cred că deţin şi adevărul absolut"

Se pare că există o tensiune, o încrâncenare pe tema anchetei parlamentare privind alegerile din 2009 - mulţi se declară cunoscători, iar unii când deţin o funcţie cred că deţin şi adevărul absolut, astfel că a fost sesizată Inspecţia Judiciară, a afirmat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

O comisie parlamentară de anchetă nu poate fi împiedicată de oamenii legii să afle împrejurări, circumstanţe sau stări de fapt, în condiţiile în care nu sunt depăşite limitele competenţelor fiecărei puteri, a declarat joi, în faţa presei, ministrul PSD al Justiţiei, Tudorel Toader.

"După preceptele statului de drept, cele trei puteri sunt independente, sunt separate, sunt în echilibru, dar în acelaşi timp există suficiente mecanisme, forme de control reciproc dintre puterile statului pentru a asigura necesarul echilibru al acestora şi buna funcţionare. Comisia parlamentară şi-a propus să stabilească anumite stări, anumite circumstanţe, anumite împrejurări.

Comisia parlamentară nu şi-a propus şi nici nu şi-ar fi putut propune să verifice dosarul, soluţia dată de procuror, probele pe care le-a administrat sau nu le-a administrat pentru că în acea ipoteză ar fi fost o ingerinţă a unei puteri în competenţele stricte rezervate celeilalte puteri.

Dar o comisie parlamentară care funcţionează în baza unei hotărâri, unui regulament, hotărâre care a fost verificată de Curtea Constituţională, apreciez eu că nu poate fi împiedicată să afle acele împrejurări, circumstanţe, stări de fapt, repet, şi nu să intre în competenţa organelor de urmărire penală, organelor judiciare", a precizat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Ministrul Justiţiei susţine că a remarcat "o tensiune, o încrâncenare" din anumite puncte de vedere, context în care a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul procurorului general Augustin Lazăr.

"Să ne amintim faptul că sunt state cu democraţie consolidată în care şefii de stat dau curs şi sunt obligaţi să dea curs invitaţiilor la comisiile parlamentare, comisii care verifică anumite stări, circumstanţe, împrejurări. E adevărat faptul că în această perioadă se pare că există o tensiune, o încrâncenare din anumite puncte de vedere, dar tot adevărat faptul că, şi cred eu, că mulţi se declară cunoscători în toate domeniile de activitate, iar unii când deţin o funcţie cred că deţin şi adevărul absolut. Prin urmare, am sesizat Inspecţia Judiciară şi nu înţeleg să fac polemici nici publice, nici personale şi să mă menţin în limita dialogurilor instituţionale", a precizat Tudorel Toader.

Întrebat dacă procurorul general a intrat în polemică cu el, ministrul Justiţiei a replicat că nu ar face această afirmaţie.

"Vă asigur că există suficiente mecanisme legale şi constituţionale pentru asigurarea raportului dintre puterile statului, asigurarea echilibrului dintre cele trei puteri şi, sigur, vor fi folosite toate pârghiile legale şi constituţionale în acelaşi timp pentru clarificarea acestor raporturi, pentru asigurarea funcţionării comisiei parlamentare", a adăugat Tudorel Toader.

Reamintim că ministrul Justiţiei a solicitat Inspecţiei Judiciare să verifice "conduita profesională" a lui Augustin Lazăr în legătură cu refuzul acestuia de a transmite comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor din 2009 o copie a dosarului. În replică, procurorul general a explicat că "nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituţie extrajudiciară."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne