Cîţu: Dragnea se laudă cu o creştere "record". Am mai văzut acest film şi s-a terminat foarte prost pentru noi

Creşterea economică "record" este singurul lucru cu care se pot lăuda aceşti impostori din PSD, la orice altceva România se află la coada oricărui clasament, a atras atenţia vicepreşedintele PNL Florin Cîţu.
Florin Cîţu
Florin Cîţu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Preşedintele PSD Liviu Dragnea o cooptează pe Mama Omida în echipa de guvernare. Numai vrăjile îl mai salvează, cu vrăjeală nu mai poate, a remarcat ironic, joi, pe pagina sa de Facebook, senatorul PNL Florin Cîţu, fost economist şef al ING Bank.

"Îi cam ia pe nepregătite creşterea economică pe PSD-işti. Pentru a 2-a oară în acest an reacţionează uimiţi la "cea mai mare" creştere economică din UE. Ce nu spun PSD-iştii este că în primul trimestru Irlanda a fost "campioană" iar acum 7 ţări încă nu au raportat datele pentru trimestrul doi. Dar nu contează aşa mult. Contează că reacţia PSD-iştilor spune adevărul despre această economie", a declarat Florin CÎţu.

Senatorul PNL susţine că pesediştii nu pot să ascundă ceea ce simte toată ţara: "am mai văzut acest film şi s-a terminat foarte prost pentru noi".

''În primul semestru al anului 2008, creşterea PIB a fost de 8,8%, record absolut după 1990 şi cel mai rapid ritm de creştere din UE. Economia României are şanse de creştere cu circa 9% în 2008, potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză" - Călin Popescu Tăriceanu, 17 septembrie 2008.

Florin Cîţu a amintit că respectiva declaraţie a fost dată la 2 zile după falimentul Lehman Brother şi cu câteva săptămâni înainte ca România să intre într-o criză economică ce reducea PIB-ul la nivelul celul din 2006. PIB-ul a rămas la acel nivel până în 2015.

În opinia liberalului, în acest moment condiţiile economice sunt cele din vara lui 2007, puţin mai rele chiar, însă se mai poate salva situaţia. Iată câteva argumente care îl fac să creadă că vom cădea mult mai rău după euforia din perioada 2015-2018:

1. În primele 6 luni creşterea economică a venit la pachet cu un deficit bugetar record. Prima dovadă de iresponsabilitate. Când ai creştere economică mai rapidă decât aşteptările, ar trebui să încasezi mai mult, să ai surplus bugetar şi să începi să plăteşti din datoria publică. În 2008 România avea o datorie publică de 13% din PIB.

Când economia a intrat în criză (inevitabil după dezmăţul din 2005-2008) a trebuit să se împrumute de la FMI pentru că investitorii împrumutau statul cu dobânzi de peste 14% pe termen foarte scurt. Care ar fi acum dobânzile pe care le-ar cere aceştia în condiţiile unei datorii publice de 40% din PIB? Costul dobânzilor, bineînţeles că nu este plătit de politicienii iresponsabili, Dragnea şi echipa lui. Nu. Este plătit de noi toţi.

2. În acelaşi timp în care PSD-iştii, cu mic cu mare, se laudă cu creşterea economică produsă de sectorul privat, investiţiile nete în economie scad cu 3% iar investiţiile străine directe sunt mai mici cu 15% faţă de anul precedent. Ce nu le convine investitorilor? Este simplu. Au înţeles că nota de plată pentru această creştere economică, susţinută de creşteri salariale în sectorul bugetar şi subvenţii, le vine tot lor. Când România a intrat în criză în 2009 şomajul a crescut imediat dar numai în sectorul privat în timp ce numărul firmelor private care au dat faliment a crescut exponenţial. În tot acest timp companiile de stat acumulau arierate (nu-şi plăteau facturile) către sectorul privat, 3% din PIB (!!!) iar companiilor de stat li se iertau datoriile faţă de buget. După ce ai plătit dezmăţul politicilor economice din perioada 2005-2008 nu mai ai nici chef şi nici resurse pentru a plăti bairamul început de Ponta şi continuat de Dragnea.

3. Lipsa forţei de muncă, alături de lipsa infrastructurii, reprezintă frâna pentru perioada imediat următoare. Românii fug de România cu o viteză ameţitoare- 9 români pe oră. De ce fug? Nu au încredere în Dragnea, Vâlcov, Tudose, sau nu vor să plătească pentru dezmăţul deciziilor acestora? Ambele. Productivitatea nu creşte peste noapte ca să putem să producem mai mult cu aceiaşi oameni. Avem nevoie de investiţii, în special în tehnologie. Dar investiţiile scad sau sunt tăiate. Atunci este nevoie de forţă de muncă dar aici după ce au plecat 3.5 milioane de români în afara ţării, cu aproximativ 300 de mii care beneficiază de ajutoare sociale şi alte câteva sute de mii pensionaţi de la stat anticipat şi angajaţi tot la stat pe pensii şi salarii de lux, nu ai cum să produci mai mult. Este doar o problemă de timp, câteva trimestre, până te loveşti de zid. Rău.

4. Inflaţia. Creşterea economică accelerată în condiţiile lipsei de resurse, forţă de muncă şi capital, duce inevitabil la creşterea preţurilor. Este modul simplu prin care economia semnalizează că începe să se (supra)încălzească. Banca centrală, foarte ciudat de altfel, spune că va permite inflaţiei să crească mult peste ţintă până să intervină cu creşterea dobânzilor. Eu nu cred că BNR nu-şi va respecta mandatul- stabilitatea preţurilor cu inflaţie de 2.5%. Urmează dobânzi mai mari, şi asta repede.

"Concluzia mea în acest context este simplă: din 2015 economia României a intrat exact în scenariul care a dus la criza din 2009-2010. Fără investiţii şi fără o relaxare pe piaţa forţei de muncă (mai mulţi oameni) economia se prăbuşeşte în câteva trimestre. Problema este că se prăbuşeşte în condiţii mult mai proaste ca cele din 2008", a subliniat Florin Cîţu.

Potrivit senatorului PNL, cu o datorie publică de aproape 4 ori mai mare şi cu români care nu stiu cum să părăsească ţara mai repede.

"Dragnea şi ai lui se laudă cu o creştere economică “record”. Dar românii care pleacă, investitorii străini şi cei autohtoni, văd că este singurul lucru cu care se pot lăuda aceşti impostori. La orice altceva România se află la coada oricărui clasament. Liviule, rata şomajului mică arată că românii fug din ţară nu că apar locuri noi de muncă. Nu trece rata şomajului la pozitive!", a precizat Florin Cîţu.

România este ultima la productivitate, număr de km de autostradă, PIB/capita, calitatea serviciilor publice, libertate economică şi excelează la grad de sărăcie, corupţie, birocraţie, hărţuirea contribualulului de stat.

"Acestea sunt lucrurile care au nevoie imediată de soluţii din partea noastră! Dragnea nu le are", a conchis Florin Cîţu.