Vizită surpriză - Obama în Afganistan. Karzai refuză să-l întâlnească

Soldati in Afganistan.
Soldati in Afganistan. (BAY ISMOYO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
26.05.2014

Barack Obama a promis un "sfârşit responsabil", până în 2014, a celui mai lung război în care a participat vreodată Statele Unite, cel din Afganistan, dar a trebuit, de asemenea, să accepte refuzul preşedintelui Hamid Karzai să-l întâlnească la baza Bagram, în afara Kabulului.

Preşedintele american Barack Obama a efectuat o vizită surpriză, duminică 25 mai, în Afganistan în ajunul Memorial Day, o zi în care americanii comemorează soldaţii căzuţi pe câmpul de luptă.

La fel cum s-a întâmplat în Irak şi în Afganistan, intervenţia militară a SUA - chiar dacă a servit prăbuşirii rapide a regimurilor anterioare - nu a adus pace, securitate şi prosperitate, ci, din contră, în multe cazuri a agravat situaţia.

Chiar şi Obama a recunoscut de mai multe ori problemele create de aceste două conflicte şi ieri a trebuit să ia, de asemenea, notă de poziţia lui Karzai, care nu a vrut să meargă la baza militară Bagram, în schimb l-a invitat pe Obama la palatul său din Kabul.

În cei 10 ani de război din Afganistan au fost ucişi peste 3.400 de militari NATO, peste 2.000 dintre ei fiind americani. Armata română a pierdut şi ea 21 de soldaţi, majoritatea dintre aceştia fiind victime ale unor atacuri cu bombe artizanale. Talibanii nu au încetat să existe şi, în ultimele luni, atacurile lor s-au intensificat.

Relaţiile dintre SUA şi Afganistan s-au deteriorat puternic - după refuzul preşedintelui Hamid Karzai de a semna acordul de securitate cu SUA - subminând suportul şi aşa insuficient pentru războiul din Afganistan.

Washingtonul a transmis deja semnalul că ar putea retrage toate trupele după 2014, dacă nu este semnat un acord. Aceasta ar face ca forţele de securitate afgane, fără experienţă, să continue singure lupta cu insurgenţii talibani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor