Hamid Karzai: 'Al-Qaeda este mai mult un mit decât o realitate'
Al-Qaeda este mai mult un mit decât o realitate, susţine preşedintele afgan Hamid Karzai, într-un interviu acordat Washington Post la sfârşit de mandat şi preluat de The Independent.
În interviul neobişnuit de emoţional, Karzai încearcă să explice de ce a fost un critic atât de dur al efortului militar depus, timp de 12 ani, de americani în Afganistan. Preşedintele se declară totodată profund tulburat de toate victimele pe care le-a văzut în decursul acestor ani - inclusiv în operaţiunile militare americane - şi susţine că se simte trădat de accentul insuficient pus de SUA pe vizarea fiefurilor talibane din Pakistan.
Războiul, subliniază Karzai, nu a fost purtat cu interesele ţării sale în minte. 'Afganii au murit într-un război care nu este al nostru', a subliniat preşedintele, adăugând că războiul a fost purtat 'pentru securitatea Statelor Unite şi în interesul Occidentului'.
De asemenea, pentru preşedintele afgan, Al-Qaeda este 'mai mult un mit decât o realitate', iar majoritatea prizonierilor luaţi de americani în ţara sa sunt nevinovaţi.
Astfel de afirmaţii, remarcă The Independent, provoacă însă mânia şi şocul oficialilor americani, care amintesc de sacrificiile făcute de americani în Afganistan, care au inclus pierderea a peste 2.000 de vieţi şi cheltuirea a peste 600 de miliarde de dolari pentru a învinge Al-Qaeda şi talibanii şi în procesul de reconstrucţie a ţării.
Mai mult, unii americani văd în Karzai un lider delirant, un aliat care a devenit un adversar în timpul celor 12 ani de mandat prezidenţial. În cea mai recentă lovitură dată de Karzai SUA, preşedintele a refuzat să semneze luni un acord de securitate, negociat de guvernul său cu Statele Unite, care ar permite unor efective reduse americane să rămână în Afganistan după 2014. Karzai a adăugat mai multe cereri noi în schimbul semnării acordului.
Cu toate acestea, într-o conversaţie avută cu Karzai săptămâna trecută, preşedintele Obama a declarat că va accepta ca pactul să fie semnat de câştigătorul alegerilor prezidenţiale din luna aprilie - idee considerată de Karzai drept cel mai bun scenariu.