Vizita fostului ministru israelian al Apărării declanşează o criză în Maroc

Fostul ministru israelian al Apărării, Amir Peretz, s-a confruntat cu proteste vehemente în Parlamentul marocan din Rabat, numeroşi parlamentari numindu-l "criminal de război" şi cerând expulzarea lui.
Amir Peretz
Amir Peretz (Ozan Kose/AFP via Getty Images)

Peretz, care este în prezent membru al Parlamentului israelian, Knesset, din partea Uniunii Sioniste, a declanşat o criză duminică după ce a ajuns la o conferinţă comună a Adunării Parlamentare a Mediteranei (PAM) şi a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

"Sunteţi un criminal de război. Sunteţi un oaspete nedorit aici", i-a strigat lui Peretz deputatul Achsan Abed el-Halak, liderul Partidului Muncitorilor.

A izbucnit o agitaţie care a durat 15 minute după ce un alt membru al delegaţiei israeliene a venit în ajutorul lui Peretz şi a acuzat parlamentarii care protestau că reprezentau ceea ce el a numit "Islamul radical".

Peretz s-a născut în Maroc în 1952 înainte de a emigra în Israel, unde a fost ministru israelian al Apărării timp de un an, în 2006. În timpul mandatului său, Israelul a invadat Libanul a doua oară.

Sub comanda sa, atacurile aeriene şi terestre israeliene asupra obiectivelor libaneze militare şi civile au durat 33 de zile, soldându-se cu peste 1.000 de morţi. În ultimele 48 de ore ale războiului, Peretz a forţat efectuarea unei operaţiuni terestre masive, în care au fost ucişi 33 de soldaţi israelieni.

Israelul avea un birou de legătură în Maroc până în anul 2000, dar a trebuit să-l închidă după ce a izbucnit cea de-a doua Intifada palestiniană. Peretz a vizitat Marocul în trecut şi s-a întâlnit cu regele.

Potrivit publicaţiei Jerusalem Post, Peretz a condus delegaţia israeliană la conferinţa de săptămâna aceasta privind facilitarea comerţului şi a investiţiilor în regiune.

Incidentul apare pe fondul unei campanii în unele state arabe de a desensibiliza publicul pentru o normalizare a legăturilor cu Israelul.

Cotidianul britanic The Sunday Times a notat în luna iunie că Arabia Saudită şi regimul israelian au purtat discuţii "clandestine" pentru a stabili pentru prima dată relaţii economice oficiale.

Potrivit unui nou raport publicat în cotidianul ebraic Maariv, oameni de afaceri israelieni şi din Emiratele Arabe Unite au negociat în secret tranzacţii cu arme între cele două părţi.

Cu toate acestea, relaţiile deschise cu Israelul pot determina agresiune în rândul arabilor, mulţi dintre aceştia susţinând că normalizarea relaţiilor diplomatice dintre Israel şi ţările arabe nu poate avea loc decât după ce li se va permite palestinienilor să se întoarcă acasă.

Liderii israelieni se confruntă adesea cu proteste în timpul vizitelor lor în străinătate, unde a crescut mânia publică împotriva politicilor Tel Aviv-ului, inclusiv împotriva expansiunii aşezărilor israeliene ce s-a intensificat sub conducerea premierului Benjamin Netanyahu.