SUA aprobă vânzarea sistemului THAAD saudiţilor pentru 15 miliarde de dolari

Pentagonul a declarat că Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului avansat de apărare antirachetă THAAD Arabiei Saudite în schimbul sumei de 15 miliarde de dolari.
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD (Getty Images)

Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate din cadrul Pentagonului a afirmat vineri că a anunţat Congresul SUA cu privire la posibila vânzare, adăugând că acordul “va susţine politica externă şi obiectivele securităţii naţionale ale Statelor Unite”.

“Această vânzare vizează atât securitatea naţională, cat şi interesele SUA în domeniul politicii externe, şi susţine securitatea pe termen lung a Arabiei Saudite şi a regiunii Golfului în faţa ameninţărilor iraniene şi a altor ameninţări regionale”, potrivit declaraţiei agenţiei.

Washingtonul a desfăşurat sistemul THAAD, care este folosit pentru a contracara atacuri cu rachete balistice, în Coreea de Sud în acest an din cauza comportamentului tot mai agresiv al Coreei de Nord.

Iranul deţine unul dintre cele mai mari programe de rachete balistice din Orientul Mijlociu, program care este considerat un element cheie al apărării în faţa SUA şi a altor opozanţi, inclusiv Israel şi diverse state arabe.

Atât Washingtonul cât şi Riadul acuză Teheranul care are un comportament agresiv şi perturbator în regiune.