Şeful laburiştilor britanici luat la ţintă pentru presupus antisemitism

Partidul Laburist din Marea Britanie este prins din nou într-un scandal pe tema antisemitismului, după ce un vorbitor la o conferinţă a laburiştilor a cerut ca grupurile evreieşti şi pro-Israel să fie expulzate din partid, comparându-i cu naziştii şi susţinând că negarea Holocaustului ar trebui să fie supusă unei dezbateri legitime.
Vicepreşedintele laburiştilor britanici, Tom Watson.
Vicepreşedintele laburiştilor britanici, Tom Watson. (Getty Images)

Luând cuvântul la eveniment, autorul israeliano-american Miko Peled – un anti-sionist renumit şi autoproclamat – a declarat că ceea ce criticii numesc antisemitism se referă la “libertatea de exprimare, libertatea de a critica şi discuta despre orice problemă, fie că este vorba de Holocaust, Palestina, eliberare, întregul spectru. Nu ar trebui să existe niciun fel de limite în privinţa discuţiilor”.

Apoi, explicând de ce consideră că vorbitorii pro-Israel nu ar trebui să aibă şansa de a-şi exprima punctele de vedere la întâlnirile de partid, Peled i-a comparat cu naziştii şi i-a întrebat pe participanţi dacă şi aceştia ar fi trebuit să primească o platformă.

“Este vorba de limitele toleranţei. De ce nu invităm nazişti să le oferim o oră pentru a explica de ce au dreptate. Nu invităm rasişti din Africa de Sud care susţin apartheidul pentru a explica de ce regimul lor a fost bun pentru cetăţenii de culoare; şi, în acelaşi mod, nu invităm sionişti – este un lucru similar”.

Alţi vorbitori au declarat, de asemenea, că Israelul este un stat apartheid şi chiar ar fi afirmat că “statul sionist” este responsabil pentru genocidul comis împotriva poporului palestinian. Afirmaţiile ar fi fost primite în general cu aplauze.

Vicepreşedintele laburiştilor, Tom Watson, a denunţat cu tărie evenimentul, precizând că este “dezgustat” de remarcile lui Peled.

Organizaţiile evreieşti îl atacă deja pe preşedintele laburiştilor, Jeremy Corbyn, care este cunoscut pentru viziunile sale pro-Palestina şi pentru că îi numeşte “prieteni” pe membrii Hezbollah şi Hamas. Remarcile lui Peled au fost stânjenitoare pentru Corbyn, în special pentru că au fost făcute cu câteva zile înainte ca partidul său să adopte unele reguli semnificative privind consolidarea poziţiei antisemite a Partidului Laburist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe