Visul devine realitate: oamenii ar putea deveni "invizibili" pentru ţânţari

(Tom Ervin / Getty Images)

Cercetători americani în domeniul biologiei moleculare consideră că au descoperit principalii factori pe care i-ar căuta ţânţarii atunci când atacă fiinţele umane. Insectele s-ar simţi foarte atrase de compuşii care provin din sudoarea oamenilor. În teorie, acest lucru ar servi la perfecţionarea unor repelenţi mai eficienţi în viitor.

Studiul, publicat în revista Current Biology, a concluzionat că femelele sunt atrase de elemente cum ar fi dioxidul de carbon, mirosul corpului, căldura, umiditatea şi indicii vizuale, care provin de la persoane atunci când transpiră.

În acest sens, studiul a descoperit că aceste insecte detectează „căldura umană“ prin intermediul unui coreceptor olfactiv cunoscut sub numele de Ir8a, care ar putea fi blocat pentru ca oamenii să devină „invizibili“ pentru ele.

Matthew DeGennaro, cercetător la Florida Internaţional University (FIU) din Miami (SUA), a declarat că următoarele studii vor trebui să se focuseze pe combaterea efectului coreceptorului olfactiv al ţânţarilor care caută sânge.

"Eliminarea funcţiei Ir8a reduce aproximativ 50% din activitatea de căutare a oaspeţilor", a afirmat biologul.

În opinia lui DeGennaro, nu numai că ar putea fi îmbunătăţite repelentele prin această descoperire, dar ar trebui să se folosească şi în fabricarea "capcanelor de insecte".

"Se pot găsi mirosuri care maschează IR8a şi care îmbunătăţesc eficacitatea repelentelor curente cum ar fi icaridin (KBR 3023). În acest fel, descoperirea noastră îi poate ajuta pe oameni să nu mai fie posibile gazde ale ţânţarilor", a concluzionat el.

Trebuie remarcat că FIU nu exclude faptul că ar putea să vândă descoperirea lor laboratoarelor care lucrează la crearea substanţelor repelente.

Articol ştiinţific de referinţă: Aedes aegypti Mosquitoes Detect Acidic Volatiles Found in Human Odor Using the IR8a Pathway. Current Biology, 2019; DOI: 10.1016/j.cub.2019.02.045

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură