Virusul Wuhan. Parlamentar iranian susţine că Teheranul a înregistrat 50 de decese

Puncte de control ale epidemiei de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)
A.P.
24.02.2020

Intrăm într-o nouă săptămână în care titlurile din întreaga lume sunt dominate de focarul de coronavirus Wuhan, în ciuda negării care mai persistă în unele zone, şi a unor publicaţii care ţin morţiş de varianta "unei epidemii nu mult mai rea decât cea de gripă", cu toate că epidemia a pus pe butuci a doua economie mondială, care acum funcţionează cel mult la 15% din capacitate, milioane de chinezi refuzând să se prezinte la lucru de teama virusului.

După publicarea ultimelor statistici din China şi Coreea de Sud, luni dimineaţa accentul s-a mutat înapoi la Iran, unde adevărata întindere a focarului devine rapid evidentă: rapoartele susţin că numărul morţilor din oraşul Qom este deja de 50.

Dacă este adevărat, acesta ar fi cel mai mare număr de decese într-o singură ţară în afară de China continentală (cunoscute).

Numai în Iran s-a triplat numărul deceselor peste noapte (chiar dacă decesele nu au fost încă luate în calcul de Johns Hopkins, SCMP sau de celelalte baze de date care au documentat criza).

În ceea ce priveşte cazurile „confirmate”, numărul rămâne 12, oricum mai mare decât în oricare altă ţară, în afară de China. Cel puţin aşa insistă Ministerul iranian al Sănătăţii.

Dar, potrivit unui parlamentar care a vorbit cu Associated Press, numărul adevărat al deceselor este de 50:

„În această lună, 50 de persoane au murit în oraşul iranian Qom din cauza infecţiilor cu noul coronavirus”, a declarat un parlamentar luni, chiar dacă Ministerul Sănătăţii a insistat că, până în prezent, în ţară au fost înregistrate doar 12 decese.

Noul număr de decese raportat de reprezentantul oraşului Qom, Ahmad Amiriabadi Farahani, este semnificativ mai mare decât cel mai recent număr al cazurilor de infecţii confirmate la nivel naţional, pe care oficialii iranieni le raportaseră doar câteva ore mai devreme - 12 decese din 47 de cazuri, potrivit televiziunii de stat. Statistica este îngrijorătoare, având o rată de mortalitate de 25%.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Iraj Harirchi, a respins afirmaţiile parlamentarului de Qom, insistând că numărul morţilor cauzate de virus rămâne 12.

Cu toate acestea, el a ridicat numărul cazurilor confirmate de virus la 61. Alte 900 de cazuri sunt suspectate, conform declaraţiilor sale.

În timp ce Ministerul Sănătăţii insistă asupra faptului că parlamentarii nu au acces la statisticile oficialilor, un reprezentant al unei comunităţi ar trebui să ştie aproximativ câţi oameni au murit de infecţii din cauza virusului, în comunitatea sa. Acelaşi parlamentar a spus că alte 250 au fost puse în carantină în Qom.

Numărul deceselor raportat la numărul de infecţii confirmate este mai mare în Iran decât în oricare altă ţară, inclusiv China şi Coreea de Sud, unde focarul este mult mai răspândit.

Comunitatea internaţională încă aşteaptă o actualizare din partea echipei OMS aflate în China, despre ceea ce se întâmplă pe teren în Wuhan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor