Nordul Italiei sub „asediul” virusului Wuhan. 450 de persoane plasate în carantină într-un spital

Italia, lovită de epidemia din China
Coronavirusul MERS
Coronavirusul MERS (AP Photo/National Institute for Allergy and Infectious Diseases via The Canadian Press)

Nordul Italiei a fost lovit puternic de virusul Wuhan. Regiunile cele mai afectate sunt Veneto şi Lombardia, care au raportat mai multe cazuri de infectare şi două victime.

Cifrele prezentate de Serviciul italian de Protecţie Civilă anunţa un total de 79 de persoane afectate, dintre care 47 în regiunea Lombardia, 17 în Veneto, 2 în Emilia Romagna, doi turişti chinezi în Lazio şi un caz în Piemonte. Până în prezent, bilanţul victimelor a ajuns la 2 – una în Lombardia şi una în Veneto, anunţa TGCom24.

Prima victimă a virusului Wuhan în Italia a murit, vineri, la spitalul din Schiaviona, provincia Padova, după o spitalizare de câteva zile. Este vorba despre un pensionar, Adriano Trevisan, în vârstă de 78 de ani.

Cea de-a doua victimă este Giovanni Carminati, în vârstă de 77 ani, din Casalpusterlengo (Lodi), al cărui deces a fost înregistrat în regiunea Lombardia.

Moartea pensionarului internat în spitalul din Schiaviona a determinat plasarea în carantină a 450 de persoane în incinta spitalului, dintre care 300 sunt pacienţi şi 150 angajaţi, iar accesul în spital rămâne interzis până la noi ordine.

„Am dormit pe paturile şi tărgile din sala de opraţie, acoperiţi cu pulovere şi cearşafuri. Suntem obosiţi, înfometaţi şi îngrijorati”, a declarat o infirmieră aflată printre cei „arestaţi” în interiorul spitalului. „Nu credeam că un astfel de lucru se putea întâmpla într-un spital ca al nostru. Nu suntem obişnuiţi să mergem prin saloanele şi secţiile spitalului fără să lucrăm, şi nu putem ieşi nici măcar în curte. Este o situaţie ireală”, a adăugat aceasta.

Între timp, Serviciul de Protecţie Civilă al regiunii Veneto a instalat ca măsură de precauţie 12 corturi cu 96 de locuri, într-unul dintre spaţiile verzi dintre cele două clădiri ale spitalului. Este vorba despre corturi încălzite, folosite deja în situaţii de urgenţă la cutremure, care deocamdată sunt goale, dar ar putea servi ca „spitale de teren” când unitatea spitalicească va fi evacuată şi igienizată, a anunţat preşedintele Regiunii Veneto, Luca Zaia.

Luca Zaia a anunţat totodată că universităţile din regiunea Veneto vor fi închise săptămâna viitoare din cauza situaţiei de urgenţă impusă de coronavirus. Sub semnul întrebării sunt şi manifestările culturale precum carnavalul de la Veneţia, dar se aşteaptă directive din partea ministrului Sănătăţii, astfel încât iniţiativele să aibă un caracter „uniform” în întreaga ţară.

În regiunea Lombardia, toarte activităţile didactice ale universităţilor vor fi suspendate în perioada 24 – 29 februarie, după cum precizează un comunicat de presă emis de Remo Morzenti Pellegrini, rector al Universităţii din Bergamo şi preşedinte al Conferinţei rectorilor universităţilor lombarde. Acesta anunţa că, în cazul în care nu vor sosi alte indicaţii din partea autorităţilor, activitatea universitară va fi reluată luni, 2 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe