Virusul misterios care a lovit China îngrijorează experţii occidentali care vorbesc de 1700 de îmbolnăviri

(Mark Ralston/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
19.01.2020

Epidemia de pneumonie cauzată de un nou coronavirus misterios face iar ştiri în Europa, după o evaluare transmisă de BBC, care estimează că numărul bolnavilor ar putea fi mult mai mare decât cel declarat oficial de regimul comunist chinez.

Deşi au existat peste 60 de cazuri confirmate ale noii epidemii care a apărut din Wuhan, China, cu câteva săptămâni în urmă, experţi din Marea Britanie estimează că, probabil, peste 1.700 de persoane s-au îmbolnăvit de pneumonia misterioasă, ale cărei simptome seamănă izbitor cu cele produse de virusul SARS, potrivit BBC.

Între timp, publicaţia South China Morning Port raportează doar trei cazuri suspecte la Shenzhen, Shanghai.

Estimarea a fost realizată de Centrul pentru analiza globală a bolilor infecţioase de la Imperial College London, care acţionează drept consultant pentru guvernul Regatului Unit şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Evaluarea a fost calculată de Imperial College of London pe baza următoarelor ipoteze:

- aeroportul internaţional Wuhan are un trafic de 19 milioane de persoane;

- durează în medie 10 zile între infecţie şi detectare, cuprinzând o perioadă de incubaţie de 5-6 zile şi un interval de 4-5 zile de la debutul simptomelor până la detectarea / spitalizarea unui caz (cazurile depistate în Tailanda şi Japonia au fost internate în spital 3 şi 7 zile de la apariţie);

- Numărul total al călătoriilor internaţionale din Wuhan în ultimele două luni a fost de 3.301 pasageri pe zi. Această estimare este obţinută din cei 3.418 pasageri străini pe zi în primele 20 de destinaţii ale ţării, pe baza datelor IATA din 2018 şi foloseşte datele IATA din 2016 deţinute de Imperial College pentru a corecta creşterea numărului călătoriilor cu ocazia Anului Nou Chinezesc prezent în ultimele date (Anul Nou este pe 25 ianuarie anul acesta) şi pentru călătorii în ţări din afara primelor 20 de destinaţii.

Conform raportului, "este probabil ca focarul de epidemie din Wuhan al unui nou coronavirus să fi provocat substanţial mai multe cazuri de boli respiratorii moderate sau severe decât cele raportate în prezent. Estimările prezentate aici sugerează că supravegherea trebuie extinsă pentru a include toate cazurile spitalizate de pneumonie sau afecţiuni respiratorii severe din zona Wuhan şi în alte oraşe chinezeşti bine conectate. Această analiză nu se referă în mod direct la rutele de transmitere, dar experienţa trecută cu focarele SARS şi MERS-cov la o scară similară sugerează că, în prezent, transmiterea de la om la om nu ar trebui să fie exclusă".

În acest scop, aeroporturile din Singapore şi Hong Kong au urmărit pasagerii de la Wuhan, în timp ce trei aeroporturi americane au anunţat vineri măsuri similare: San Francisco, Los Angeles şi New York.

Deşi majoritatea cazurilor s-au produs în China, a existat cel puţin unul raportat în Japonia, după ce un cetăţean chinez a călătorit de la Wuhan la domiciliul său din Prefectura Kanagawa.

BBC relatează că acest virus este doar unul dintre cele şase coronavirusuri cunoscute.

În cazurile uşoare, virusul cauzează răceala comună, dar sindromul respirator acut sever (SARS) este un coronavirus care a ucis 774 dintre cele 8.098 de persoane infectate (date oficiale ale Chinei, extrem de controversate având în vedere faptul că regimul comunist a ascuns câteva luni epidemia, iar atunci când a izbucnit, liderii de Partid au fost obligaţi să ascundă realitatea) într-un focar care a început în China în 2002.

Analiza codului genetic al noului virus arată că este mai strâns legat de SARS decât oricare alt coronavirus uman, potrivit BBC.

Potrivit unui specialist în boli infecţioase apărut la BBC, este „prea devreme să fii alarmist” cu privire la virus, dar „oamenii ar trebui să ia mai mult în considerare posibilitatea unei transmiteri substanţiale de la om la om decât până acum”. Expertul a opinat că "ar fi puţin probabil, având în vedere ceea ce ştim despre coronavirusuri, ca expunerea animalelor să fie cauza principală a unui astfel de număr de infecţii umane".

Înţelegerea modului în care se răspândeşte un virus inedit este o parte crucială a evaluării ameninţării acestuia.

Până acum au fost raportate doar două decese.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor