Virusul MERS a provocat încă patru decese
alte articole
Coronavirusul MERS face noi victime. Ministerul Sănătăţii saudit a informat că au decedat încă patru persoane care s-au infectat cu virusul MERS, astfel încât numărul victimelor a ajuns la 121 de la apariţia bolii în anul 2012, în Arabia Saudită, potrivit AFP.
Este vorba de două femei, în vârstă de 65 şi respectiv 45 de ani, care au decedat la Riad marţi, s-a anunţat miercuri seară, pe pagina dedicată acestei infecţii de pe site-ul ministerului. O femeie de 70 de ani şi un bărbat de 60 de ani au decedat luni şi, respectiv, marţi la Jeddah, oraş portuar din vestul Arabiei Saudite.
Sindromul respirator viral din Orientul Mijlociu, sau MERS, nu ar fi foarte contagios şi acest caz "reprezintă un risc foarte scăzut pentru publicul larg", a declarat Dr. Anne Schuchat.
Coronavirusul MERS este mai periculos din punct de vedere al gradului de mortalitate, însă este mai puţin contagios decât virusul responsabil de Sindromul respirator acut sever (SARS), din cauza căruia şi-au pierdut viaţa cca 800 de persoane la nivel mondial în 2003. Ca şi acesta, provoacă o infecţie la plămâni, iar persoanele afectate manifestă febră, tuse şi dificultăţi respiratorii. Spre deosebire de SARS, MERS generează şi probleme renale.
Arabia Saudită este în centrul unui focar de infecţie care a început în urmă cu doi ani. Virusul s-a răspândit şi în rândul angajaţilor din domeniul sănătăţii.
Numărul total de infecţii cu MERS a ajuns la 449, dintre care peste 100 au decedat. Toţi au avut legături cu Orientul Mijlociu sau cu persoane care au călătorit acolo.
În momentul de faţă nu există niciun tratament preventiv împotriva MERS, potrivit sursei citate.