Guineea: Şapte bolnavi au învins virusul Ebola

.
. (Photos.com)

Organizaţia neguvernamentală Medici fără Frontiere (MSF) a anunţat miercuri că şapte pacienţi infectaţi cu virusul Ebola din Guineea au fost externaţi, după ce au învins boala care a provocat - potrivit datelor oficiale - 95 de morţi în ultimele săptămâni, informează joi ziarul La Razon.

MSF a informat că virusul Ebola, care are una din cele mai mari rate ale mortalităţii şi împotriva căruia nu există un tratament specific, poate fi combătut dacă pacienţii primesc îngrijiri adecvate, hidratare suficientă şi un tratament al infecţiilor secundare.

'Când am externat primul nostru pacient de la centrul medical, am simţit o mare fericire împreună cu restul echipei', a explicat medicul Marie-Claire Lamah, care lucrează la centrul de tratament din cadrul spitalului Donka, din capitala ţării, Conakry. Cei doi pacienţi spitalizaţi la acest centru continuă să primească asistenţă medicală de la Ministerul Sănătăţii, notează organizaţia într-un comunicat.

Pe de altă parte, MSF a anunţat suspendarea activităţii sale la Macenta (sud-estul ţării), după ce localnicii au aruncat cu pietre în clădirile şi maşinile organizaţiei, 'împinşi de sentimentul greşit că MSF ar fi adus boala în ţară'. MSF negociază totuşi cu autorităţile pentru a-şi relua activităţile.

'Înţelegem că populaţia este îngrijorată', a declarat coordonatorul MSF, Henry Gray. 'Am văzut astfel de reacţii şi în alte ţări', a precizat el. 'În astfel de situaţii, este fundamental ca populaţia locală să înţeleagă boala şi riscurile asociate acesteia. La Macenta am avut desfăşurate echipe de sensibilizare, dar este foarte greu să-i informezi pe oameni despre acest virus în limba lor şi în acelaşi timp să faci ceea ce este necesar pentru a opri focarul', a explicat Gray.

Organizaţia a informat totodată despre trimiterea de echipe medicale în Liberia după publicarea de informaţii privind mai multe cazuri de persoane infectate cu Ebola în această ţară. Ebola este foarte contagioasă şi se transmite de la om la om prin salivă, contact direct, secreţii sau alte fluide. Cele mai recente cazuri au fost detectate în Republica Democrată Congo, Uganda, Sudanul de Sud şi Gabon.

Virusul afectează în principal cimpanzeii, gorilele, liliecii fructivori, antilopele şi porcii spinoşi, dar se poate transmite şi la oameni dacă intră în contact cu animalele infectate, potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Virusul Ebola provoacă o febră hemoragică extrem de gravă, cu o mortalitate care, în epidemiile survenite periodic în Africa, a atins chiar şi 90%, iar împotriva căruia nu există deocamdată niciun vaccin.