Virusul Ebola reapare în Congo, exact când focarul trebuia să fie declarat închis

Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)
A.P.
13.04.2020

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat, duminică, faptul că monitorizează îndeaproape potenţialele noi apariţii ale virusului Ebola în Africa centrală, după ce în zonă au fost înregistrate două decese cauzate de Ebola în doar câteva zile.

Oficialii din domeniul sănătăţii au crezut că au asistat la sfârşitul celui de-al doilea cel mai letal focar al virusului, înregistrat acolo, după ce nu a mai apărut niciun caz în aproape şapte săptămâni.

OMS consideră că, din 2018, Republica Democrată Congo este punctul de plecare pentru boala letală, potenţial ameninţând ţările din jur şi restul Africii. Ebola a ucis peste 2.200 de persoane de la începutul focarului în august 2018.

Potrivit Reuters, cea mai recentă victimă a fost o fetiţă de 11 luni, care a fost tratată la acelaşi centru de sănătate ca şi cazul anterior, un electrician în vârstă de 26 de ani, a declarat Boubacar Diallo, director adjunct în cadrul echipei OMS pentru Ebola.

Încă nu este clar modul în care electricianul a contractat Ebola. Nu a avut contacte cunoscute cu alţi pacienţi cu Ebola şi nu a fost un supravieţuitor al virusului care ar fi putut recidiva, a declarat Guvernul vineri.

Oficialii din domeniul Sănătăţii afirmă că urmăresc aproape 200 de persoane care s-ar putea să fi fost expuse din cauza contactului cu electricianul.

În acest sfârşit de săptămână, începând de sâmbătă, focarul de Ebola din RDC fusese declarat „rezolvat”. Duminică trebuia să marcheze oficial sfârşitul perioadei finale de aşteptare în care nu au apărut cazuri noi.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) urmează să declare focarul rezolvat pe 12 aprilie - data care marchează dublul perioadei de incubare a bolii - de 21 de zile - de la apariţia ultimului pacient - dacă nu apar alte cazuri", a raportat Al-Jazeera sâmbătă.

Ţara a fost deja sub ordin de carantină de la sfârşitul lunii martie din cauza ameninţării virusului Wuhan. Republica Democrată Congo are cel puţin 234 cazuri confirmate de infecţie cu virus Wuhan şi 20 de decese.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor