RaboBank: “Ebola porcină” ar putea ucide jumătate din porcii Chinei în 2019. Preţurile ajung la noi recorduri

Porc (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Andrei Popescu
30.07.2019

Ca urmare a decimării efectivelor de porci în China, care au fost foarte afectate de răspândirea continuă a “ebolei porcine”, adică pesta porcină africană, RaboBank estimează că preţurile la carnea de porc ar ajunge în China la un nivel record până în cel de-al patrulea trimestru al acestui an, chiar dacă importurile continuă să crească, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Săptămâna trecută, datele serviciului vamal al Chinei au arătat că importurile de carne de porc au crescut în luna iunie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în condiţiile în care principalul consumator al lumii de carne şi-a intensificat aprovizionarea după ce pesta porcină africană a făcut prăpăd în efectivele de porci ale ţării.

Importurile Chinei de carne de porc în primele şase luni ale acestui an au fost de 818.703 tone, o creştere cu 26,3% faţă de anul 2018, potrivit Reuters. Între timp, preţurile la carnea de porc au crescut cu aproximativ 30% în luna iunie, comparativ cu anul precedent, potrivit Ministerului Agriculturii şi Afacerilor Rurale, în condiţiile în care nu a existat niciun semn că pesta porcină africană s-ar diminua, provocând o prăbuşire a producţiei interne.

Preţurile cu amănuntul la carnea de porc au crescut de asemenea în ultimele săptămâni, însă într-un ritm mai lent decât preţurile cu ridicata, ele crescând cu 34,6% faţă de anul precedent, ajungând la 27,29 yuani pe kg începând cu 10 iulie. Şi, în timp ce Ministerul Agriculturii investighează autorităţile veterinare locale din 10 provincii, în încercarea de a încetini răspândirea continuă a virusului african mortal, puţini analişti se aşteaptă ca ministerul să reuşească în demersul său, în schimb, se aşteaptă să vadă o creştere mai mare a preţurilor.

“Preţurile la porci şi la carnea de porc probabil vor depăşi recordul precedent din 2016 în cel de-al patrulea trimestru” al acestui an, a declarat Pan Chenjun, analist de top pentru proteina animală la RaboBank. De asemenea, el se aşteaptă ca producţia de carne de porc să scadă cu 30% sau aproximativ 16 milioane de tone, lăsând un gol tot mai mare în lanţul de aprovizionare al ţării cu proteine. Diverşi analişti avertizează că boala ar putea lovi unele ferme de mai multe ori, iar agenţia de ratinguri Fitch prevede că producţia de carne de porc va rămâne sub nivelurile înregistrate în 2018 până în anul 2021.

RaboBank a indicat că, potrivit datelor chineze, inventarul privind scroafele a arătat o scădere cu 26,7% a numărului acestora şi cu 25,8% a numărului porcilor la sfârşitul lunii iunie, comparativ cu anul trecut. Dar, totuşi, banca consideră că pierderile înregistrate în efectivele de porci în anumite regiuni sunt mult mai ridicate, fiind cuprinse între 40% şi 60% începând cu august 2018. Pentru anul 2019, banca se aşteaptă ca pierderile totale înregistrate în ceea ce priveşte numărul porcilor să depăşească 50%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor