Epidemie de Ebola în Congo: zeci de morţi în doar 24 de ore

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Getty Images)

Zeci de persoane au murit în Republica Democrată Congo într-un interval de 24 de ore, acesta fiind cel mai mare număr de victime cauzat într-o zi de epidemia de Ebola.

Cele 26 de victime locuiau în provincia Kivu de Nord, cifra reprezentând cel mai mare număr de victime provocat într-o singură zi de la izbucnirea epidemiei în august 2018. Potrivit France24, Ministerul Sănătăţii congolez a declarat că 957 de persoane au murit în ţara africană în ultimele 9 luni.

Din numărul total al victimelor, cel puţin 33 au fost angajaţi în domeniul sănătăţii care au contractat virusul mortal.

Aceasta este cea de-a 10-a epidemie de Ebola declarată în ultimii 40 de ani.

Boala s-a răspândit pe cuprinsul ţării din Kivu de Nord şi acum afectează zone precum regiunea Ituri.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat că medicii nu vor fi intimidaţi după ce o serie de rapoarte au susţinut că angajaţi din sectorul sănătăţii au fost atacaţi în timp ce încercau să ajute victimele.

Epidemia din regiunile estice ale ţării se răspândeşte foarte rapid din cauza atacurilor comise de miliţii şi alţii, care nu au încredere în acţiunile internaţionale. Cinci centre pentru combaterea Ebolei au fost atacate în ultimele cinci luni.

Un înalt oficial al OMS a fost ucis, de asemenea, de membrii unei miliţii în urmă cu 10 zile, potrivit Reuters.

Atacatorii sunt în mare parte neidentificaţi, însă se presupune că aceştia aparţin unor miliţii locale şi sunt membri ai comunităţii care nu sunt de acord cu eforturile depuse pentru combaterea epidemiei.

Ebola provoacă diaree, vomă severă şi sângerare iar actuala epidemie este cea de-a doua din istoria înregistrată a acestei boli.

O epidemie de Ebola în Africa de Vest, în 2014-2016, a provocat moartea a peste 11.000 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură