OMS: Epidemia de Ebola din Congo o “urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Getty Images)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat epidemia de Ebola din Republica Democrată Congo drept o “urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, susţinând că riscul recent al răspândirii bolii în oraşul congolez Goma şi în Uganda a amplificat pericolul, potrivit Euronews.

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că a acceptat recomandările făcute de o comisie de experţi internaţionali, care a subliniat că nu trebuie să existe niciun fel de restricţii de călătorie sau comerţ şi că nu ar trebui să fie verificaţi pasagerii la intrarea pe aeroporturile sau porturile situate în afara regiunii afectate.

Comisia s-a întâlnit miercuri, la o zi după ce primul pacient infectat cu Ebola a murit în Goma, cel mai mare oraş din estul Congo.

Goma are o populaţie de aproximativ 1 milion de locuitori şi este un centru pentru transporturi. Acest lucru a alimentat temerile că virusul s-ar putea răspândi pe o suprafaţă mult mai mare, în cadrul celei de-a doua epidemii fatale de Ebola înregistrată vreodată.

Comisia a susţinut că nu ar trebui închise graniţele şi nu ar trebui să fie restricţionată circulaţia oamenilor sau a produselor, deoarece astfel de măsuri doar ar încuraja trecerile ilegale ale frontierei.

De asemenea, Comisia a încurajat ţările învecinate care ar putea fi expuse unui risc amplificat să ridice nivelul de pregătire în cazul unui scenariu neplăcut. Aceste ţări ar trebui să dispună de un sistem pentru detectarea şi administrarea cazurilor şi să se asigure că boala nu se răspândeşte mai departe, a recomandat OMS.

“Ţările ar trebui să continue monitorizarea mişcării populaţiei şi tiparele sociologice care pot prezice riscul răspândirii bolii. Ţările expuse riscului ar trebui să dea aprobări pentru medicamente şi vaccinuri experimentale în mod prioritar” în cadrul procesului de pregătire în cazul intensificării epidemiei, a susţinut OMS.