Virusul Chikunguya din Caraibe a infectat aproximativ 5.000 de persoane

(Tom Ervin / Getty Images)
P. P.
23.05.2014

Mii de persoane din zona insulelor Caraibe s-au îmbolnăvit în ultimele luni după ce au contractat virusul Chikungunya, care provoacă febră şi dureri de articulaţii grave.

Răspândirea virusului Chikungunya era limitată în trecut pe teritoriile din Africa şi Asia, însă în luna decembrie acesta ar fi fost adus pe continentul american de către un călător infectat. Începând de atunci, peste 51.000 de persoane sunt suspectate că ar fi contractat virusul şi aproape 5.000 de cazuri de infecţie au fost confirmate oficial numai în zona insulelor Caraibe, conform Pan American Health Organization.

Iniţial, virusul a apărut în mica insulă St. Martin, aceasta fiind prima dată când Chikungunya a fost raportat în cele două Americi. De atunci, acesta s-a extins la aproape o duzină de alte insule, precum şi în Guyana Franceză. Experţii susţin că eradicarea unor astfel de boli, odată ce s-au extins, este o sarcină extrem de dificilă.

Din cauza numărului de oameni care călătoresc între SUA şi Caraibe, oficiali din sănătatea publică susţin că virusul va ajunge în curând în Statele Unite.

Virusul se transmite la oameni prin muşcături de ţânţari. Contractarea acestuia poate fi prevenită prin acoperirea pielii cu ajutorul substanţelor anti-ţânţari. Alte simptome includ dureri ale musculaturii, dureri de cap, greaţă, oboseală şi mâncărimi. Majoritatea pacienţilor reuşesc să se recupereze complet, însă în unele cazuri durerile articulare persistă luni sau chiar ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor