Violenţe importante între poliţie şi protestatari la graniţa provinciei Hubei [video]
alte articole
Provincia Hubei, care a fost închisă de Partidul Comunist Chinez timp de două luni din cauza epidemiei de pneumonie generată de virusul Wuhan, a fost deblocată treptat în ultimele zile.
Cu toate acestea, măsurile de prevenire a răspândirii focarului din provincia Hubei nu au fost anulate complet, astfel că locuitorii ei au încercat să fugă în alte zone, mânaţi de situaţia tensionată şi lipsuri.
În data de 27, au avut loc confruntări între poliţia din Hubei şi forţele de ordine din provincia vecină, Jiangxi. Mii de rezidenţi din Hubei aflaţi în judeţele şi oraşele din apropiere s-au alăturat şi ei violenţelor.
Civilii strânşi la faţa locului au răsturnat maşini speciale ale poliţiei din Jiujiang. Au fost aduse trupe speciale de poliţie, care au fost la rândul lor agresate de civili.
În provincia Hubei, aflată în carantină severă în ultimele luni, majoritatea oraşelor au ridicat interdicţiile, conform cerinţelor regimului comunist, care încearcă să restabilească viaţa normală.
Violenţele au început la graniţa dintre provinciile Hubei şi Jiangxi, unde există două oraşe aflate pe cele două maluri ale râului Yangtze. Cel aflat în provincia Hubei nu are gară, astfel că toţi cei care vor să călătorească cu trenul trebuie să treacă podul pentru a ajunge în provincia Jianxi pentru a lua trenul din oraşul Jiujiang.
Problemele au apărut joi noapte, când poliţia din Jiujiang a început să impună puncte de control pe podul dintre cele două oraşe, măsură care a produs tensiuni majore din partea locuitorilor provinciei Hubei, disperaţi să ia trenul pentru a merge în alte oraşe.
Pe podul peste Yangtze s-au iscat violenţe, mai întâi între forţele de poliţie ale celor două provincii, la care au început să participe şi civili, în mare parte din Hubei.
De la izbucnirea epidemiei, locuitorii din Hubei au fost vânaţi în toată ţara, lucru care a generat tensiuni. Pe lângă resentimente şi disconfortul mental generat de cele două luni de carantină, conform unui martor ocular participant la tulburări, chinezii duc o acută lipsă de bani, după două luni în care mulţi nu au primit salariile şi au trebuit să-şi cumpere alimente, în general la preţ de speculă.
Vă invităm să urmăriţi materialul video.