3,3 milioane de americani se înregistrează pentru ajutor de şomaj

Număr record de aplicaţii pentru şomaj în SUA
Număr record de aplicaţii pentru şomaj în SUA (BSL)

Ritmul în care americanii îşi pierd locul de muncă este absolut uluitor pentru majoritatea analiştilor.

Potrivit Wall Street Journal, cel mai mare număr de cereri noi pentru ajutoare de şomaj înregistrate vreodată într-o singură săptămână înainte de acest an a fost de 695.000 în săptămâna neagră care s-a încheiat pe 2 octombrie 1982.

Departamentul Muncii din SUA raportează o creştere uimitoare - 3.283 milioane de persoane fără locuri de muncă au solicitat cereri iniţiale săptămâna trecută, pe fondul carantinei răspândite cauzate de virusul Wuhan (aproape dublul prognozei analiştilor care se aşteptau la un total de 1,7 milioane).

Biroul de statistică a Muncii declară că aproape fiecare aplicaţie a citat ca motiv al pierderii locului de muncă virusul Wuhan.

Serviciile au fost lovite puternic, dar Departamentul Muncii spune că au fost vătămate şi alte sectoare: asistenţă medicală şi asistenţă socială, arte, divertisment şi recreere, transport, depozitare şi manufactură.

Site-urile web pentru aplicaţiile de şomaj ale mai multor state s-au prăbuşit, au funcţionat lent sau defectuos în ultimele săptămâni, deoarece un număr fără precedent de solicitanţi au încercat să depună simultan cereri.

Statele care au înregistrat cele mai multe cereri au fost Pennsylvania, Ohio şi New Jersey.

Saxo Bank avertizează că un număr nedefinit de cereri sunt deocamdată necontorizate, întrucât birourile pentru şomaj au fost copleşite de numărul masiv de aplicaţii atât prin telefon, cât şi online. Unele state au informat chiar că liniile de telefon sunt suprasolicitate şi site-urile s-au prăbuşit din cauza cererii mari.

Evoluţia este de natură să lovească pieţele financiare şi în special acţiunile companiilor americane.