Vilnius: Ianukovici nu a fost convins să semneze acordul de asociere cu UE

În cadrul summit-ului de la Vilnius, liderii europeni nu au convins joi seară Ucraina să semneze Acordul de asociere istoric cu UE la finalul unei noi zile de negocieri. "Din nefericire, se pare că argumentele" în favoarea semnării "nu au ajuns la preşedintele" Viktor Ianukovici, a afirmat preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite.
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici. (ALEXANDER KLEIN / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
29.11.2013

În cadrul summit-ului de la Vilnius, liderii europeni nu au convins joi seară Ucraina să semneze Acordul de asociere istoric cu UE la finalul unei noi zile de negocieri. "Din nefericire, se pare că argumentele" în favoarea semnării "nu au ajuns la preşedintele" Viktor Ianukovici, a afirmat preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite.

"Până în prezent, poziţiile nu s-au schimbat", a menţionat ea la finalul unei cine organizate între şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state UE şi ai celor şase foste republici sovietice membre ale Parteneriatului oriental.

"Situaţia nu s-a schimbat fundamental" într-o săptămână "şi sunt puţine şanse" ca acordul să fie semnat vineri, a confirmat o sursă diplomatică.

"Statele membre au ascultat din nou argumentele preşedintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbeşte de acord, sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei", a explicat Grybauskaite, care asigură în prezent preşedinţia UE.

Pe 28 noiembrie s-a deschis la Vilnius, Lituania, Summitul Parteneriatului Estic, la care participă şefii de state şi de guvern din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene şi şase foste republici sovietice. La această întâlnire, era preconizat ca Ucraina să parafeze Acordul de asociere cu UE.

Premierul Mikola Azarov a declarat, miercuri, că procesul de negociere continuă, dar că preşedintele Viktor Ianukovici a anunţat anterior că Ucraina aşteaptă condiţii mai bune pentru a-l semna.

Săptămâna aceasta, Bruxelles-ul a denunţat public "presiunile" făcute asupra Ucrainei de către ruşi. "Războiul Rece s-a încheiat", a afirmat miercuri cancelarul german Angela Merkel. "O apropiere de Europa este în continuare înţeleasă în Rusia ca o îndepărtare de ruşi.

Renunţarea din partea autorităţilor ucrainene de a continua în prezent procesul de aderare la UE şi cedarea în faţa presiunii făcute de Rusia în vederea aderării Ucrainei la Uniunea Vamală - din care fac parte fostele ţări sovietice -, a declanşat furia opoziţiei pro-europene, care organizează la Kiev şi în alte oraşe din ţară manifestaţii masive ce amintesc de "revoluţia portocalie" din 2004.

Parlamentarii ucraineni au refuzat săptămâna trecută să aprobe un proiect de lege, prin care se permitea ca fostul premier încarcerat Iulia Timoşenko să meargă la tratament în Germania, condiţie cheie pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor