Băsescu: Nu mai trebuie pusă nicio condiţie Ucrainei, legată de Timoşenko

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, referitor la relaţia UE-Ucraina, că n-ar mai trebui pusă Ucrainei nicio condiţie suplimentară în legătură cu Iulia Timoşenko, pentru a semna acordurile la summit-ul de la Vilnius.
Protest pro-UE în Ucraina (YURIY DYACHYSHYN / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
28.11.2013

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, referitor la relaţia UE-Ucraina, că n-ar mai trebui pusă Ucrainei nicio condiţie suplimentară în legătură cu Iulia Timoşenko, pentru a semna acordurile la summit-ul de la Vilnius, el susţinând, totuşi, că este solidar cu fostul prim-ministru ucrainean, potrivit Realitatea Tv.

"Este în interesul nostru naţional ca şi Ucraina să avanseze către Uniunea Europeană, şi, în ceea ce ne priveşte, mandatul pe care mi-l asum este extrem de ferm. Nu mai trebuie pusă nicio condiţie suplimentară Ucrainei, legată de doamna Timoşenko. Va trebui să găsim alte mijloace, sunt alte momente, pentru că nu acesta este momentul ultim", a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

Traian Băsescu a explicat că în cazul în care Ucraina va semna acordurile la Vilnius, va urma o perioadă de timp în care Acordul de asociere şi Acordului de liber-schimb vor fi ratificate de către toate statele membre.

"Cel puţin un an şi jumătate se poate discuta. Discuţi altfel cu o ţară care a semnat asocierea la Uniunea Europeană", a mai adăugat preşedintele.

Opoziţia proeuropeană din Ucraina a organizat o serie de manifestaţii în Kiev şi în alte oraşe din ţară pentru a-şi arăta dezacordul faţă de refuzul Kievului de a semna acordurile cu Uniunea Europeană.

Fostul prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de refuzul Kievului de a semna acordul de asociere cu UE.

Uniunea Europeană a transmis că oferta de semnare a acordurilor la summitul de la Vilnius rămâne valabilă, fixând ca termen limită ziua de vineri dimineaţă. "Oferta de semnare a acordului de asociere şi de creare a unei zone de liber-schimb rămâne valabilă", au anunţat, într-un comunicat comun, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Opinia lui Traian Băsescu despre semnarea acordurilor

În legătură cu şansele ca Ucraina să semneze cele două acorduri cu UE la Summit-ul de la Vilnius, preşedintele Traian Băsescu a menţionat, miercuri, că până când nu îl vede pe Viktor Ianukovici că se ridică de la masa, speră în semnarea documentelor.

"Nu sunt de felul meu sceptic. Până nu o să văd că Ianukovici se ridică de la masa când i se pune acordul în faţa o să sper. Dar dacă se va întâmpla asta, şi Ianukovici nu va semna, va fi un eşec pentru Uniunea Europeană", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a afirmat că miza cea mare pentru Uniunea Europeană a fost Ucraina, iar pentru România miza a fost şi este Republica Moldova.

Preşedintele Băsescu a explicat că securitatea Republicii Moldova poate fi asigurată de Ucraina, pe frontiera cu această ţară.

"Pentru securitatea Republicii Moldova, dar şi pentru securitatea României, este esenţial ca Ucraina să înceapă drumul către integrare în Uniunea Europeană. Este un eşec şi pentru noi, nu numai pentru Uniunea Europeană. Iar noi suntem cei mai afectaţi de eventuala îndepărtare a Ucrainei", a susţinut Băsescu.

Referitor la un posibil eşec la Vilnius privind semnarea acordului de asociere cu Ucraina, preşedintele a afirmat că "în mod categoric se joacă până în ultima clipă".

Şeful statului a mai arătat că în cazul nesemnării acordului de către Ucraina, s-a pornit deja o "mişcare" pentru a discuta din ce cauză s-a ajuns la această situaţie.

"Unii sunt tentaţi să spună de presiunea Rusiei, alţii sunt tentaţi să spună despre condiţionalităţile care nu sunt în lege", a mai susţinut Traian Băsescu, având în vedere condiţia ca Iulia Timoşenco să fie transferată în Germania, altfel nu "intră" Ucraina în UE.

"Asta nu este în niciun acord (..) Când nu se respectă regulile, se ajunge la situaţii de genul ăsta", a adăugat Traian Băsescu, afirmând că şefii de stat au fost preocupaţi de această problemă şi că "s-au auzit mai multe voci" după ce Ianukovici a apus că renunţă la semnarea acordului de asociere şi a acordului de liber-schimb.

O nouă condiţie de eliberare a Iuliei Timoşenko

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a informat miercuri că este dispus să o elibereze din închisoare pe Iulia Timoşenko, dar a condiţionat punerea ei în libertate de achitarea pagubelor pe care se presupune că aceasta le-a provocat ţării prin semnarea unui contract de gaz cu Rusia, estimat de guvern la 20 de miliarde de dolari (circa 14,7 miliarde de euro), informează joi ziarul spaniol ABC.

Fostul premier Iulia Timoşenko a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru "abuz de putere" pentru că a semnat un contract pentru achiziţia de gaze naturale cu Gazprom din Rusia fără acordul guvernului ucrainean. Conform contractului semnat de Timoşenko în anul 2009 (şi care expiră abia în anul 2019), compania ucraineană de gaze Naftogaz se obligă să achite Rusiei în fiecare an un volum minim de 41.600 de milioane de metri cubi de gaze, chiar dacă cumpără o cantitate mai mică, deoarece contractul conţine clauza "take or pay". Anul trecut, de exemplu, Ucraina a cumpărat de la Gazprom cu aproape 9.000 de milioane de metri cubi mai puţin decât cantitatea minimă din contract, însă Rusia, prevalându-se de clauza “take or pay”, i-a cerut Ucrainei să plătească şi pentru gazele pe care nu le-a cumpărat.

Fostul premier Iulia Timoşenko şi Uniunea Europeană susţin că procesul are la bază motivaţii politice.

După ce Parlamentul ucrainean a respins o lege care să permită transferarea Iuliei Timoşenko în Germania pentru tratament medical, Ianukovici a avertizat că fostul prim-ministru trebuie 'să plătească banii' echivalenţi infracţiunii comise şi apoi 'să solicite eliberarea', conform unui interviu acordat mai multor posturi de televiziune, citat de agenţia RIA Novosti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor