Villa Margareta, o carte despre încercarea de a regăsi credinţa şi rostul vieţii
alte articole
Târgul Gaudeamus de anul acesta tocmai s-a terminat. Am fost acolo în fiecare zi, ascultând, învăţând şi încercând să desluşesc tainele câtorva cărţi prezentate. O carte asupra căreia m-am oprit a fost cea a Doinei Jela, Villa Margareta, apărută la Editura Polirom. În roman, ficţiunea şi realitatea se contopesc într-o poveste emoţionantă şi tulburătoare. Un roman existenţial, volumul este un colaj documentar, jurnal, epistolar, în care apar inclusiv confesiuni extrase dintr-un dosar de Securitate.
Lansarea romanului Doinei Jela s-a bucurat de prezentarea distinselor Brînduşa Armanca, Nicoleta Savin şi Ilinca Tomoroveanu, care a citit câteva pagini din volum.
Am notat câteva din cuvintele invitatelor sale, dar si ale Gabrielei Omăt, "naşa" acestui roman, cea care a îndemnat-o pe autoare să-şi scrie cartea (împreună cu regretata Monica Lovinescu):
"Doina Jela caută un înţeles într-o lume pe care o înţelegem tot mai puţin. Caută un înţeles în ce a trăit vreodată, în ce a simţit, în ceea ce scrie", a mărturisit Brânduşa Armanca.
"O carte despre pentru modul de funcţionare a Securităţii, modul în care un călău se îndrăgosteşte de victima lui, cea pe care a terorizat-o toată viaţa. Este un joc de-a şoarecele şi pisica, un ochi aruncat pe fiecare gaură a cheii", a notat Nicoleta Savin.
"21 decembrie 1989. În cancelaria unei şcoli comunale dobrogene se depun semnături pe o declaraţie de înfierare a Timişoarei, dar un întârziat intră vijelios şi anunţă căderea lui Ceauşescu. Clipă providenţială pentru eroina centrală a romanului (voce naratoare, mereu sugrumată de o vină nedesluşită): are şansa de a trăi dislocarea istoriei şi, mai ales, norocul de a fi scăpat de ticăloasa iscălitură. Vestitorul, ins carismatic, întruchipând, cu poemele rebele şi boema lui extremă, fronda intelectuală sub dictatură, pleacă spre Bucureşti, gonind frenetic pe o motocicletă. Tânăra colegă i se alătură. În capitală, oamenii sunt pe străzi, cei doi se pierd în învălmăşeală şi femeia rămâne să orbecăiască singură prin mulţimea peste care a căzut noaptea, un glonţ străpunge o frunte sub ochii ei, iar ea caută un refugiu şi o noimă.
După decenii trăite departe de ţară, nu a aflat încă o noimă. Se întoarce şi coboară în timp, spre a regăsi cărarea pierdută şi pe acel bărbat, dispărut fără urmă, poate mort. Îi sunt livrate, pe neaşteptate, manuscrisul-confesiune al unui turnător fascinat de victima sa, dar şi întregul lui dosar de urmărire. Povestea unor iubiri imposibile şi a prieteniei dintre două femei cu vocaţia absolutului, ruptă abrupt ca un eu schizoid, se ţese în jurul celui căutat odată cu revelarea mecanismelor perverse ale suspiciunii, trădării şi delaţiunii ca mod de existenţă.
Villa Margareta este o carte despre idealism, macularea lui şi drama încercării de a regăsi credinţa în rostul adevărat al vieţii", a apreciat Gabriela Omăt.
După lansare am vorbit cu Doina Jela despre povestea cărţii şi despre în ce măsură "drama" poporului român se regăseşte în Villa Margareta. Un dialog de suflet, despre cartea de suflet a Doinei, pe care vă invităm să-l urmăriţi.