Doi generali, un maestru, o profeţie şi "Arta Războiului"
Eternul abecedar al strategiei, cartea lui Sun Zi, "Arta războiului", a inspirat multe minţi - de la generali la directori executivi - şi l-a salvat, de asemenea, pe Sun Bin, un urmaş al lui Sun - din ghearele pieirii şi trădării.
Virtuţile promovate de carte, precum înţelepciunea, sinceritatea, bunăvoinţa, curajul şi stăpânirea de sine, au fost cele care i-au ghidat paşii tânărului Sun Bin de-a lungul zilelor sale negre, pe când era victima trădării şi umilinţei din partea lui Pang Juan, fratele său de cruce.
Un maestru, doi discipoli
Sun Bin şi Pang Juan, deveniseră, de la o vârstă fragedă, discipolii pustnicului taoist Guiguzi, într-o vale din estul Chinei. Maestrul Guiguzi nu preda numai strategia, ci şi citirea viitorului, logică şi cultivarea personală.
El a făcut o profeţie despre cei doi ucenici: mereu ambiţiosul Pang trebuia să-i fie loial lui Sun, iar dacă nu reuşea să facă acest lucru, urma să îşi găsească sfârşitul omorât de o mie de săgeţi.
La un moment dat, Pang şi-a încheiat perioada de studiu şi a plecat în slujba puternicului stat Wei, devenind un mare general. Ocupat cu obţinerea faimei, a uitat de profeţia lui Guiguzi.
Sun Bin continuă studiile
În timp ce Pang Juan câştiga faimă şi glorie, Sun Bin rămăsese cu maestrul său în munţi. La un moment dat, Guiguzi i-a arătat "Arta războiului", faimosul manual în 13 părţi, despre strategie militară - scris cu peste o sută de ani în urmă de către strămoşul lui Sun, Sun Zi. Textul fusese pierdut, însă sihastrul Guiguzi reuşise să păstreze o copie.
Guiguzi era convins că oricine stăpânea învăţăturile cuprinse în “Arta războiului” avea puterea de a învinge orice adversar.
Cântărind caracterul celor doi discipoli ai săi, Guguzi a decis că Pang Juan nu merita să primească o asemenea învăţătură, dar că aceasta ar fi fost în siguranţă în mâinile lui Sun. În trei zile, ucenicul său a memorat textul.
După ani de zile, când Sun Bin se pregătea să i se alăture lui Pang Juan în serviciul statului Wei, Guiguzi l-a avertizat că într-o zi va atinge măreţia, dar numai în serviciul statului său natal, Qi.
O inimă neagră
De abia a ajuns Sun Bin în statul Wei, că fostul său confrate, Pang Juan, a început să comploteze împotriva sa. Invidios şi dornic să afle secretele pe care Sun le învăţase cu Guiguzi în absenţa sa, Pang a plănuit să i se taie genunchii şi să i se tatueze faţa acestuia, însemnându-l ca pe un trădător, pentru a-l forţa să intre în grija sa.
La început, crezând că Pang vrea să-l salveze, Sun a început să transcrie “Arta războiului” ca să-şi răsplătească "binefăcătorul". Datorită intervenţiei la timp a unui slujitor bun la suflet, Sun a descoperit complotul malefic al confratelui său. A simulat nebunia, a ars textul pe care l-a scris şi, pe furiş, a reuşit să fugă în statul Qi, unde a început să îndeplinească profeţia lui Guiguzi fără să-şi dea seama.
Întoarcerea unui strateg
Neştiind de fuga lui Sun, Pang Juan continua să câştige victorii pentru statul său, Wei. În cele din urmă, cei doi s-au întâlnit în bătălie şi Pang a fost învins pentru prima dată. Nu după mult timp, ei s-au întâlnit a doua oară, moment în care profeţia lui Guiguzi s-a împlinit.
În timp ce traversa trecătoarea Maling, noaptea, Pang a observat că pomii fuseseră doborâţi pentru a-i încetini înaintarea. Totuşi a remarcat că unul dintre copaci fusese lăsat în picioare. Coaja îi era smulsă şi pe trunchi se puteau observa 8 caractere gravate, greu lizibile în întuneric. Pang a aprins o torţă şi a citit: ”Pang Juan îşi va întâlni moartea sub acest copac”.
În acel moment, zece mii de arcaşi din armata lui Sun Bin, ascunşi după dealuri, şi-au slobozit săgeţile din toate direcţiile. Cuvintele care-i aminteau lui Pang de jurământul călcat deveneau realitate.
În timp ce Pang murea, Sun Bin s-a apropiat de el şi a auzit cum generalul se blestema pentru că nu-l ucisese din vreme pe Sun. Sun nu mai apucă să-i spună nimic pentru că Pang Juan îşi trase sabia şi se omorî.
Victorii umile
"Arta războiului" prezintă războiul ca pe un rău necesar, care ar trebui să fie mânuit cât mai atent cu putinţă, conform unor reguli stricte. În opera sa, Sun Zi face elogiul eficienţei stoice, detaşate de succese temporare şi eşecuri, atrăgând atenţia că cei mai buni comandanţi îşi rezolvă conflictele fără efort.
"Prin urmare, victoriile nu le aduc nici reputaţie pentru înţelepciune, nici recunoaştere pentru curaj. Ei câştigă bătăliile fără să facă vreo greşeală, " scrie Sun Zi.
În afară de trădarea camaradului său şi ignorarea maestrului său, Pang Juan era ataşat de gloria si averea pe care poziţia de general i le adusese. Devenise închipuit şi paranoic, astfel că începuse să-l privească pe Sun Bin nu ca pe un frate de cruce, ci ca pe un duşman de moarte.
După ce a încredinţat "Arta Războiului" autorităţilor statului Qi, Sun Bin a redevenit pustnic, încheindu-şi viaţa în izolare, renunţând la faimă şi glorie.