VIDEO: Portrete impresionante realizate pe lemn, cu foc şi cuţite, prezintă detalii suprararealiste

Un artist autodidact nigerian pasionat de reprezentarea culturii sale a găsit o modalitate unică de a folosi focul şi cuţitele pe lemn, pentru a realiza portrete hiperrealiste.
Alex Peter Idoko, în vârstă de 30 de ani, locuieşte în Abuja, Nigeria, şi practică arta de 23 de ani, dintre care 15 în mod profesionist. El îşi descrie domeniul său ca fiind "suprarealism şi hiperrealism" şi, de-a lungul anilor, a ajuns să stăpânească arta pirogravurii, cunoscută şi sub numele de scriere cu foc.
Într-un interviu acordat The Epoch Times, Idoko a spus că îşi găseşte inspiraţia în mediul său şi în evenimentele din întreaga lume. "Le interpretez prin intermediul imaginaţiei mele", a spus artistul care a dezvoltat încă de la o vârstă foarte fragedă o pasiune pentru desen.

Abilitatea sa de a folosi cu pricepere focul este fundamentală pentru a aduce realism lucrărilor sale, iar această abordare "vine natural" pentru el, deoarece a stăpânit-o de-a lungul anilor. Artistul realizează portrete de diferite dimensiuni, care variază de la 30x30 cm, la 150x150 cm. Piese mai mari pot dura până la şase săptămâni pentru a fi finalizate.
Fiecare portret desenat de mână este creat cu pasiune de către Idoko, care începe prin identificarea unui subiect şi schiţarea ideii sale pe hârtie. Apoi, el lucrează la pregătirea şi tăierea lemnului, transpunând schiţa pe această nouă suprafaţă şi dând viaţă subiectului cu ajutorul unei torţe şi a cuţitelor fine.



Unul dintre tablourile sale preferate, "Isoken", este o lucrare realizată cu foc şi pastel pe lemn, care utilizează şi o geantă de cumpărături "Ghana Must Go" ca material pentru cămăşile femeilor. "Această piesă vorbeşte despre viaţă şi drumul pe care îl parcurgem. Viaţa este o călătorie şi suntem un compendiu al experienţelor noastre", a spus el.
Altă lucrare preferată a lui Idoko este "Onyoche", un portret al unei frumoase femei îmbrăcate regal, realizat cu foc, cuţite şi cărbune pe lemn. Artistul foloseşte un pieptene în părul femeii "pentru a arăta că africanii erau cu adevărat capabili să producă tot ceea ce era necesar pentru a-şi gestiona societatea, şi aveau şi accesorii de frumuseţe care se potriveau standardelor lor de frumuseţe şi tipurilor de piele şi păr."


Idoko, care se inspiră după artiştii Àsìkò şi Salvador Dali, îşi prezintă lucrările pe Instagram şi Facebook, are expoziţii în galerii din Nigeria, New York şi Londra şi are o reţea de colecţionari care îi cumpără operele de artă. Cu toate acestea, el nu îşi face iluzii că a atins apogeul meseriei sale.
"Înţeleg puterea consecvenţei, învăţarea şi reînvăţarea, dezvoltarea abilităţilor şi dezvoltarea personală. Acestea au fost lucrurile care au făcut ca arta mea să se îmbunătăţească în timp", a spus el.
"Harul lui Dumnezeu a făcut, de asemenea, parte din aceasta."
Vedeţi mai jos câteva dintre lucrările lui Idoko:





