Victorie a jurnalismului: O investigaţie determină CSM să verifice cauzele de infracţiuni sexuale cu minori din ultimii 6 ani
alte articole
În urma investigaţiei Dreptate strâmbă: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanţele româneşti ca fapte consimţite, publicată de Dela0.ro în noiembrie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis pe 25 mai sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru realizarea unui "control tematic la instanţe şi parchete referitor la modul de investigare şi soluţionare a cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore (viol, act sexual cu un minor), aflate pe rolul acestora în perioada 1.02.2014 – la zi".
Obiectivele verificării – arată minuta CSM – se vor axa în primul rând pe "practica instanţelor şi parchetelor referitoare la aprecierea consimţământului ca fiind valabil sau nevalabil prin raportarea la vârsta victimei.
Cum a ajuns CSM la această decizie din 25 mai?
Pe 19 noiembrie 2019, Dela0.ro publică o investigaţie extinsă care prezintă 20 de cazuri judiciare în care instanţe din România au decis că fete şi băieţi cu vârste între 7 şi 14 ani au consimţit să întreţină relaţii sexuale cu bărbaţi care aveau de două, trei sau chiar cinci ori vârsta lor.
Articolul Dela0.ro prezintă 15 nume de judecători de la diferite instanţe româneşti care au dispus încadrări juridice sau schimbări de încadrări ale unor infracţiuni sexuale cu minori ca fiind acte sexuale consimţite de victime (aşadar neîncadrabile ca violuri).
Întregul context al investigaţiei de presă este jalonat de mai multe procese pierdute de statul român la CEDO, în care curtea europeană condamnase România pentru că nu aplică un tratament legal corect în judecarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor cu vârste sub 14-15 ani.
Pe 21 noiembrie 2019 preşedintele de atunci al CSM Lia Savonea solicită Inspecţiei Judiciare întocmirea unui raport care să verifice faptele expuse în investigaţia Dela0.ro "sub aspectul riscului de a fi afectat independenţa şi imparţialitatea magistraţilor indicaţi în textul articolului".
Practic, la acea vreme, nu deciziile instanţelor erau problematice pentru CSM, ci ancheta jurnalistică care expunea public aceste decizii sistematice, nedrepte, aflate în contradicţie flagrantă cu dispoziţiile CEDO.
Pe 6 februarie 2020, însă, CSM se răzgândeşte. Secţia pentru judecători a Consiliului decide restituirea Raportului Inspecţiei, care avea ca obiect modul în care investigaţia Dela0.ro afectase independenţa şi imparţialitatea magistraţilor.
Noul preşedinte al CSM Nicoleta Tint recomanda verbal în cadrul şedinţei (a cărei înregistrare video este disponibilă aici):
"Având în vedere problema semnalată în publicaţia de internet (n.r. – Dela0.ro) şi interesul public faţă de această chestiune şi interesul nostru de a ne asigura că procedurile judiciare se desfăşoară potrivit prevederilor legale în acest tip de cauză […], apreciem că sunt necesare nişte verificări mai ample, iar aceste verificări implică inclusiv activitatea colegilor din parchete. V-aş propune să discutăm această chestiune în Comisia 2 comună, să vedem dacă ajungem la concluzia de a sesiza Inspecţia Judiciară pentru a efectua un control pe modul de investigare şi judecare a acestor infracţiuni sau altă soluţie la care am putea ajunge".
Pe 10 februarie 2020, Comisia 2 comună a CSM pune pe ordinea de zi propunerea Nicoletei Tint, mai exact „analiza necesităţii realizării unor controale la instanţe şi parchete pentru efectuarea de verificări în cauzele privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore”. Totuşi, se decide amânarea discutării ei într-o şedinţă viitoare.
Pe 25 mai 2020, Comisia 2 comună a CSM ia în sfârşit în discuţie recomandarea din februarie a preşedintelui CSM, fondată pe dezvăluirile investigaţiei „Dreptate strâmbă” publicată de Dela0.ro.
În dosarul comisiei CSM, care fundamentează soluţia dispusă, mai este inclus un articol publicat de Libertatea pe 27 februarie 2020 şi un referat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
La şase luni de când investigaţia Dela0.ro a ajuns în atenţia CSM, parcurgând un sinuos traseu instituţional, Consiliul decide acum să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru verificarea tuturor cauzelor de infracţiuni sexuale cu victime minore din ultimii şase ani.
"E o victorie a jurnalismului – dar e, mai ales, o victorie a societăţii, care primeşte (prin munca reporterilor), oportunitatea de a regla o aberaţie legală sistemică, care s-a rostogolit în instanţele naţionale de la an la an. Nici măcar condamnările repetate ale statului român la CEDO n-au oprit-o, în ciuda angajamentelor asumate de guvernanţi. Rolul presei este să semnaleze, cu mijloacele pe care le are, defectele sistemice din interiorul diferitelor structuri care servesc bunei funcţionări a societăţii. Justiţia este una dintre aceste structuri, o enormă construcţie de legi şi proceduri pe care oamenii le folosesc pentru a face dreptate. Uneori, însă, felurile de dreptate la care a ajuns sistemul judiciar românesc au fost foarte strâmbe. Documentând şi expunând – cu date, fapte, nume şi prenume – acest fel nedrept de a fi al statului de drept, noi ne-am făcut meseria", a transmis Dela0.ro.