Victor Ponta: "România a greşit votând alături de Ungaria şi Slovacia împotriva restului UE"
alte articole
România a greşit votând alături de Ungaria şi Slovacia împotriva restului UE la Consiliul JAI, unde s-au stabilit cotele obligatorii de refugiaţi, a declarat, luni, premierul Ponta, adăugând că, azi, ţara noastră nu se află sub niciun fel de presiune din punct de vedere al fenomenului migraţiei, relatează B1 TV.
Premierul a mai adăugat, în cadrul unei alocuţiuni susţinute în plenul Parlamentului, că refugiaţii nu reprezintă în acest moment niciun pericol pentru ţara noastră şi că trebuie să fim solidari cu Europa în soluţionarea acestei probleme.
"Cred că a fost corect să susţinem principiul de a nu avea cote obligatorii însă cred că a fost o greşeală că am votat alături de Ungaria şi Slovacia împotriva restului UE şi cred că din acest moment trebuie să avem o poziţie europeană, constructivă şi solidară cu celelalte ţări ale Uniunii", a declarat premierul Ponta.
Primul ministru a mai opinat că "obligaţia societăţii româneşti, nu doar a instituţiilor publice" este nu doar de a acorda ajutor în primă instanţă, ci şi de a ajuta, mai departe, la integrarea refugiaţilor în societate, "prin accesul la sănătate, educaţie, locuri de muncă, documente.”
“În rest, din punct de vedere politic, România va sprijini eforturile UE şi SUA privind soluţionarea conflictului din Siria şi sprijinul pentru reconstrucţia acesteia, pentru ca milioanele de cetăţeni sirieni care s-au refugiat în diverse alte ţări cu siguranţă pot avea un viitor, şi îşi doresc un viitor, în ţara lor atâta timp cât nu mai e război şi există oportunităţi”, a concluzionat primul-ministru.
Reamintim că marţi, 22 septembrie, Consiliul extraordinar de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles a aprobat repartizarea a 120.000 de refugiaţi între statele membre. Decizia a fost luată în ciuda opoziţiei mai multor state membre din Europa Centrală şi de Est, printre care şi ţara noastră, faţă de cotele propuse de Comisia Europeană.
În urma deciziei de la JAI, România ar urma sa preia 2.475 de refugiaţi din cei 12.000 la care se adaugă alţi 2.362 de refugiaţi conform deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie privind distribuirea a 40.000 de refugiaţi. În total, ţara noastră ar urma sa primească, până acum, o cotă de 4.837 de refugiaţi, însă numeroşi politicieni susţin că lucrurile nu se vor opri aici iar aceste cifre vor continua să crească.
Mai merită reamintit că problema refugiaţilor a scindat opinia publică, divergenţele de opinie între pro-refugiaţi şi anti-refugiaţi ascuţindu-se odată cu impunerea cotelor obligatorii de imigranţi, pe care România a eşuat să le refuze.
În timp ce militanţii pro-refugiaţi pun accentul pe compasiunea datorată unor oameni care, teoretic, nu mai au nimic şi pribegesc pe drumuri însoţiţi de neveste şi copii nevinovaţi, opozanţii aducerii refugiaţilor în România avertizează că aceştia sunt imposibil de asimilat, că religia acestora este una a jihadului şi că printre miile de musulmani ce ar urma sa vină se pot ascunde cu uşurinţă terorişti, capabili de distrugeri şi ravagii.