Iohannis: "Numărul de refugiaţi nu e mare. Problema poate fi gestionată uşor de România"

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, o declaraţie de presa la Palatul Cotroceni, cu puţin timp înaintea plecării sale la Consiliul European.
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
23.09.2015

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, o declaraţie de presa la Palatul Cotroceni, cu puţin timp înaintea plecării sale la Consiliul European.

"Azi voi participa de la ora 18:00 la şedinţa informală a Consiliului European. Preşedintele Tusk a convocat întâlnirea pentru a discuta chestiunea migraţiei. Se doreşte discutarea modalităţilor de prevenire, cum pot fi ajutate ţările de unde vin refugiaţii sau migranţii, ce se poate face pentru a ajuta refugiaţii din taberele din Orientul Mijlociu pentru a preveni migraţia spre UE.

Voi reitera poziţia României pentru menţinerea unui raport echilibrat între solidaritate şi responsabilitate, lucru pe care l-am spus şi la celelalte Consilii", a declarat Iohannis, citat de hotnews.ro.

Întrebat despre declaraţiile lui Victor Ponta referitoare la participarea primului ministru la Consiliul European, preşedintele a replicat că i se pare "o abordare fundamental deplasată". "Acest prim-ministru nu va participa niciodată la Consiliul European."

Cotele obligatorii de refugiaţi, aprobate de Consiliul JAI

Preşedintele a vorbit şi despre Consiliul JAI de marţi în cadrul căruia s-a aprobat relocarea a 120.000 de refugiaţi către statele membre ale Uniunii Europene.

"România ar urma să primească în jur de 2.400 de persoane (2.475 - n.r.), adăugat la persoanele ce ar trebui să vină în România în urma participării noastre voluntare anunţate în cursul verii (adică alţi 2.362 de refugiaţi - n.r.). Regret că această decizie, în loc să fie luată prin consens, în baza unor negocieri, s-a luat prin vot majoritar. Nu cred că impunerea cotelor obligatorii prin vot majoritar rezolvă problema.

Această împărţire matematică nu ţine cont de o serie de factori foarte importanţi. Deja aseară au început să apară tot felul de opinii. Ministrul de Interne a participat acolo cu un mandat perfect. A avut mandatul Guvernului, conform legislaţiei, întărit de decizia CSAT. Cotele obligatorii au fost refuzate de România încă din martie. Am susţinut poziţia României de participare voluntară", a explicat Iohannis.

Şeful statului susţine că Parlamentul a fost informat şi pe calea normală de către consilierul pe afaceri europene, dar şi de el, în alocuţiunea de zilele trecute, însă Parlamentul nu dă mandate pe aceste chestiuni.

"Această decizie de ieri a Consiliului JAI nu se va rediscuta azi în Consiliul European. Decizia a fost luată de Consiliul JAI, care e competent pe această chestiune, şi nu are nevoie de revotare sau validare în Consiliul European. Înţeleg că sunt ţări care vor să conteste decizia, vom aştepta să vedem rezultatul acestor contestări.

Numărul de refugiaţi nu e mare, şi nu trebuie să-i primiţi pe aceşti refugiaţi în următoarele săptămâni, cel mai probabil într-un an. Problema poate fi gestionată uşor de România. Poziţia noastră rămâne în continuare una de participare voluntară. Nu cred că aceste cote reprezintă o soluţie", a punctat Iohannis.

Pe de altă parte, Iohannis şi-a schimbat poziţia faţă de declaraţia din 7 septembrie, când susţinea că ţara noastră nu are capacitatea să integreze în societate mai mult de 1.785 de refugiaţi.

Întrebat dacă România construieşte noi tabere pentru refugiati, preşedintele a precizat că cel mai indicat să dea un răspuns este Guvernul:

"Vă va putea raspunde probabil Guvernul. Însă nu va fi nevoie să se construiască foarte multe locuri suplimentare, pentru că refugiaţii sunt trimişi în altă parte din centrele de primire. Pe parcurs vin alţii. E un proces dinamic şi cei care vor gestiona efectiv vor veni sau nu cu propuneri de extindere. Dupa părerea mea, nu e o problemă complicată."

Iohannis şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care s-a procedat la Consiliul JAI, pentru că s-a forţat un vot, însă "problema care se va pune nu e de a rediscuta această chestiune, ci de a discuta soluţii mai profunde, care vizează ţările de unde provin refugiaţii."

Iohannis participă la Adunarea Generală ONU

"După Consiliul European din această seară voi pleca a New York. Voi participa la Adunarea Generală ONU. ONU sărbătoreşte anul acesta 70 de ani de la înfiinţare. La ONU au loc o serie de summituri importante. Eu voi participa la mai multe summituri şi voi participa la întâlnirea care va adopta Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. E un angajament al şefilor de stat şi de guvern.

Voi participa, ca să dau câteva exemple, la invitaţia preşedintelui SUA la summitul dedicat contracarării ISIS, la summitul pentru egalitatea de gen coorganizat de preşedintele Chinei şi de secretarul general ONU. Prezenţa mea la New York îmi va da ocazia să am întâlniri bilaterale cu mai mulţi şefi de state şi voi comunica şi conţinutul lor. Voi avea deosebita plăcere ca în marja deplasării să am o întâlnire cu vicepreşedintele Joe Biden la Casa Albă", a anunţat Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor