Cazanciuc, despre cotele de refugiaţi: Nu am auzit, la nivel de Guvern de vreo plângere la CEJ

Obligată să primească o cotă de refugiaţi mult mai mare decât ceea ce declarase Iohannis că îşi poate permite ţara, se pare că România se va adapta situaţiei.
Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, duminică seara, la Digi 24, că nu a auzit, până în momentul de faţă, la nivelul Guvernului, vreo discuţie potrivit căreia România ar intenţiona să iniţieze o plângere la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) faţă de decizia Consiliului European de a impune statelor membre cote obligatorii de refugiaţi, relateaza Agerpres.

"Nu am auzit, până în momentul de faţă, la nivelul Guvernului, vreo discuţie că România ar intenţiona să urmeze o asemenea procedură. Încercăm să fim parteneri oneşti, ca şi până acum. Încercăm să ne respectăm angajamentele europene, încercăm să facem faţă împreună cu colegii europeni acestei provocări uriaşe din istoria umanităţii", a declarat Cazanciuc, întrebat dacă România are în vedere o plângere la CEJ faţă de decizia Consiliului European de a impune cote obligatorii de refugiaţi, in condiţiile in care şeful statului a afirmat, în repetate rânduri, că România poate primi doar 1.785 de persoane, iar după JAI, ne vor reveni aproape 5000 de persoane.

Reamintim că marţi, 22 septembrie, Consiliul extraordinar de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles a aprobat repartizarea a 120.000 de refugiaţi între statele membre. Decizia a fost luată în ciuda opoziţiei mai multor state membre din Europa Centrală şi de Est, printre care şi ţara noastră, faţă de cotele propuse de Comisia Europeană.

În urma deciziei de la JAI, România ar urma să preia 2.475 de refugiati din cei 12.000 la care se adaugă alţi 2.362 de refugiaţi conform deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie privind distribuirea a 40.000 de refugiaţi. In total, tara noastră ar urma să primească, până acum, o cotă de 4.837 de refugiaţi, însă numeroşi politicieni susţin că lucrurile nu se vor opri aici iar aceste cifre vor continua să crească.