Cazanciuc, despre cotele de refugiaţi: Nu am auzit, la nivel de Guvern de vreo plângere la CEJ

Obligată să primească o cotă de refugiaţi mult mai mare decât ceea ce declarase Iohannis că îşi poate permite ţara, se pare că România se va adapta situaţiei.
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)
Loredana Diacu
28.09.2015

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, duminică seara, la Digi 24, că nu a auzit, până în momentul de faţă, la nivelul Guvernului, vreo discuţie potrivit căreia România ar intenţiona să iniţieze o plângere la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) faţă de decizia Consiliului European de a impune statelor membre cote obligatorii de refugiaţi, relateaza Agerpres.

"Nu am auzit, până în momentul de faţă, la nivelul Guvernului, vreo discuţie că România ar intenţiona să urmeze o asemenea procedură. Încercăm să fim parteneri oneşti, ca şi până acum. Încercăm să ne respectăm angajamentele europene, încercăm să facem faţă împreună cu colegii europeni acestei provocări uriaşe din istoria umanităţii", a declarat Cazanciuc, întrebat dacă România are în vedere o plângere la CEJ faţă de decizia Consiliului European de a impune cote obligatorii de refugiaţi, in condiţiile in care şeful statului a afirmat, în repetate rânduri, că România poate primi doar 1.785 de persoane, iar după JAI, ne vor reveni aproape 5000 de persoane.

Reamintim că marţi, 22 septembrie, Consiliul extraordinar de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles a aprobat repartizarea a 120.000 de refugiaţi între statele membre. Decizia a fost luată în ciuda opoziţiei mai multor state membre din Europa Centrală şi de Est, printre care şi ţara noastră, faţă de cotele propuse de Comisia Europeană.

În urma deciziei de la JAI, România ar urma să preia 2.475 de refugiati din cei 12.000 la care se adaugă alţi 2.362 de refugiaţi conform deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie privind distribuirea a 40.000 de refugiaţi. In total, tara noastră ar urma să primească, până acum, o cotă de 4.837 de refugiaţi, însă numeroşi politicieni susţin că lucrurile nu se vor opri aici iar aceste cifre vor continua să crească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor