Victor Ponta la consultările cu Iohannis: "AEP să organizeze alegerile din străinătate, nu Guvernul"
alte articole
Premierul Victor Ponta a declarat luni, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că PSD susţine noua lege electorală dar că de organizarea alegerilor în afara ţării ar trebui să se ocupe Autoritatea Electorală Permanentă, nu Guvernul. Premierul a mai susţinut că românii din Diaspora, care, reamintim, la alegerile din noiembrie au stat ore nesfârşite la cozi pentru a putea vota, ar trebui să se înscrie cu şase luni înainte de alegeri într-un registru.
"AEP să organizeze alegerile din străinătate, nu Guvernul şi votul să se facă pe baza înscrierii cetăţenilor români începând cu 6 luni înainte de vot", a declarat premierul, citat de stiripesurse.ro.
Potrivit sursei citate, Ponta şi Iohannis au căzut de acord asupra alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin, a alegerii indirecte a preşedinţilor de Consilii Judeţene de către membrii Consiliului Judeţean (aleşi prin vot direct) şi în legătură cu problema alegerilor parlamentare proporţionale pe liste - "pentru o mai bună profesionalizare, cu o reducere semnificativă a numărului de parlamentari".
Victor Ponta a mai precizat că legea electorală ar putea fi transmisă spre promulgare preşedintelui până pe data de 15 mai.
În ceea ce priveşte finanţarea partidelor, premierul a susţinut că este de acord cu finanţarea campaniilor electorale de la stat, banii urmând să treacă prin bancă pentru a se elimina banii negri. Ponta a mai precizat că se va ţine cont de observaţiile preşedintelui, care a întors în Parlament legea finanţării partidelor şi a subliniat că au căzut de acord că finanţările către partide să se facă exclusiv prin bănci şi nu cash.
Totodată, premierul i-a mai transmis preşedintelui că, la pachet cu modificarea legilor electorale, ar trebui revizuită şi Constituţia şi i-au cerut lui Klaus Iohannis să-i întrebe pe liberali dacă mai susţin revizuirea Constituţiei:
"La pachet cu legile electorale era Constituţia - PNL nu a luat o decizie. E important să ştim dacă mai facem acest proiect sau dacă PNL nu îl mai consideră de actualitate. Din punctul nostru de vedere ar fi o greşeală. Avem poziţia oficială a Comisiei de la Veneţia şi a CCR - trebuie numai să facem pasul următor", a spus Ponta.
Premierul a refuzat să vorbească pe tema ridicării imunităţii parlamentarilor, problemă înscrisă pe ordinea de zi a discuţiilor de la Cotroceni. Conform stiripesurse.ro, preşedintele PSD a declarat că nu este responsabilitatea lui să comenteze această problemă şi s-a limitat în a atrage atenţia că atât statutul parlamentarilor cât şi regulamentul Senatului, în baza căruia Şova a fost făcut scăpat de arest, au fost modificate şi urmează să intre în vigoare.
Pe lângă agenda oficială a consultărilor de la Palatul Cotroceni, social-democraţii au avut în această dimineaţa şi o discuţie informală cu Iohannis, pe marginea "echilibrului dintre cele trei puteri din stat". În cadrul acestei discuţii , pesediştii au susţinut că ar trebui să existe respect şi pentru Parlament şi pentru Executiv, nu doar pentru Justiţie.
"Am avut ocazia să discutăm, mai puţin formal, despre faptul că vreau să avem într-adevăr o ordine constituţională în România, în care să existe trei puteri în stat, nu una singură şi cele trei puteri să se respecte, să se echilibreze reciproc şi din punctul asta de vedere eu vreau să avem tot respectul şi toată independenţa pentru Justiţie, pentru Parlament şi pentru Executiv. Nu m-am oprit doar la primul punct, m-am oprit la toate trei, că aşa s-a gândit acum 300 de ani, să fie trei puteri şi foarte bine s-a gândit şi aşa trebuie să facem şi în continuare", a declarat Victor Ponta în şedinţa conducerii centrale a PSD care are loc la această oră.
Delegaţia PSD a fost compusă din Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ioan Chelaru, Valeriu Zgonea, Andrei Dolineaschi şi Gabriela Podaşcă.
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a invitat luni la Palatul Cotroceni partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament, pentru consultări pe tema stadiului legislaţiei electorale şi a procedurilor parlamentare de încuviinţare a cererilor Justiţiei.